Deti ako rukojemníci? OĽANO reagovalo na Remišovej žiadosť

TA3 TASR SITA
3.12.2020 11:25

Týždne a mesiace pokračujú a deti sú doma. Ich návrat do škôl sa stal témou v celej koalícii. Po tom, ako nevyšiel plán Branislava Gröhlinga, oznámil premiér Igor Matovič, že “preberá veci do vlastných rúk” a z ministra školstva je sklamaný. Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov, tvrdí Veronika Remišová a žiada mimoriadnu koaličnú radu. Otváranie škôl nepovažujeme za otázku politickú, ale odbornú epidemiologickú, reagovalo OĽANO.

Mladí sa majú vzdelávať v laviciach

Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová požiadala o zvolanie mimoriadnej koaličnej rady v súvislosti s otváraním škôl. Podľa nej deti nemôžu byť rukojemníkmi politických sporov. Dodala, že deti a školy sú pre stranu Za ľudí priorita. Informovalo o tom tlačové oddelenie Za ľudí.

Veronika Remišová: „Urobím všetko, aby sa naša mladá generácia mohla začať vzdelávať v laviciach a nie za monitormi. Od pondelka.”

Remišová tvrdí, že ešte je šanca, aby aspoň dva týždne pred Vianocami deti a učitelia mohli reštartovať vzdelávanie v triedach. Obnovia sa tak podľa nej vzťahy, zopakujú si učivo, ktoré prebrali dištančne, nastavia si plány od januára. „Prirodzený lockdown cez vianočné prázdniny nám potom pomôže obmedziť prípadné šírenie vírusu,” povedala. „Urobím všetko, aby sa naša mladá generácia mohla začať vzdelávať v laviciach a nie za monitormi. Od pondelka,” uzavrela vicepremiérka.

Premiér "nechce počúvať výhovorky"

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl v utorok ústredným krízovým štábom neprešiel. Po stredajšom rokovaní vlády premiér Igor Matovič oznámil, že na Slovensku sa možno v pondelok otvoria niektoré školy s tým, že preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie COVID-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj študenti stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne. Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Otváranie škôl nepovažuje koaličné hnutie OĽANO za otázku politickú, ale odbornú epidemiologickú, ktorú má riešiť epidemiologické konzílium, pandemická komisia a ústredný krízový štáb. "Premiér pracuje na pilotnom testovaní, lebo má enormný záujem dostať deti do škôl pri zabezpečení maximálnej ochrany zdravia a životov obyvateľov," spresnilo OĽANO.

Hovorca koaličnej strany SaS Ondrej Šprlák uviedol, že ak chce niektorá vládna strana zvolanie mimoriadnej koaličnej rady, tak nepotrebuje na to podporu žiadnej inej strany. "Ak bude takáto koaličná rada, zúčastníme sa na nej," dodal.

Kritizujú nejednoznačnosť postojov

Združenie miest a obcí Slovenska sa v súvislosti s testovaním na školách listom obrátilo na prezidentku Zuzanu Čaputovú a verejnú ochrankyňu práv Máriu Patakyovú. V tlačovej správe to uviedol ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Podľa združenia predstavitelia politickej moci nie sú vo svojich postojoch k testovaniu ľudí súrodí a jednoznační a zvládnutá nie je ani ich mediálna komunikácia, čo prispieva k polarizácii spoločnosti či vystresovanosti ľudí.

ZMOS preto požiadal prezidentku o zvolanie rokovania všetkých, ktorí sa podieľajú na rozhodnutí Ústredného krízového štábu. Od prezidentky očakáva, že bude apelovať na jednoznačnosť, zrozumiteľnosť, premyslenosť prijímaných rozhodnutí a adekvátnosť následných krokov.

„V opačnom prípade zrejme budeme svedkami pokračovania mediálnych výmen názorov, ktoré vytvárajú pocit už iba okrajového dotyku s podstatou problémov súvisiacich s úspešným bojom proti novému koronavírusu,“ uviedol v tlačovej správe predseda ZMOS Branislav Tréger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok