Brusel žiada od Prahy zákaz vývozu alkoholu

TASR
19.9.2012 20:22

Európska komisia požiadala Českú republiku, aby kvôli afére s liehovinami pančovanými metylalkoholom zaviedla zákaz vývozu tvrdého alkoholu do ostatných členských štátov Európskej únie i ďalších krajín.

Brusel žiada od Prahy zákaz vývozu alkoholu
SITA

Zástupca EK o tom informoval na zasadaní výboru Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín, uviedli české internetové portály.


APSDL:Opatrenia českej vlády neriešia situáciu

Asociácia platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín (APSDL) Slovenskej republiky nerozumie opatreniam českej vlády, ktorá podľa nej nerieši podstatu problému s metylalkoholom a zároveň tvrdo trestá poctivých výrobcov. Asociácia podporuje svojich českých kolegov liehovarníkov a upozorňuje, že pokiaľ sa diskusia bude uberať smerom ako v týchto dňoch, môže situácia viesť k eskalácii čierneho trhu s alkoholom. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré asociácia poskytla TASR.

"Zachytili sme, že český minister zdravotníctva chce na tejto platforme otvoriť otázku dostupnosti alkoholu ako takého a jeho paušálnej škodlivosti. A v tomto vidíme veľké nebezpečenstvo pre ďalšiu eskaláciu čierneho trhu. Práve oslabená dostupnosť alkoholu motivuje čierny trh. Česká vláda by sa preto mala zaoberať bojom s čiernym trhom a nie celoplošne trestať poctivých výrobcov," povedal predseda Asociácie platiteľov spotrebnej dane z liehu a liehovín SR Milan Korček.

Podľa neho v boji proti čiernemu trhu sú všetci poctiví liehovarníci na jednej lodi a právom očakávajú od vlád, aby tento boj viedli tvrdo a dôsledne. Všetci poctiví liehovarníci a spotrebitelia platia obrovské spotrebné dane a majú právo na tvrdú ochranu pred čiernym trhom. Prohibícia alebo obmedzovanie dostupnosti alkoholu sú opatrenia, ktoré idú presne opačným smerom, a to je veľmi nebezpečné, zdôrazňuje Korček.


Sieť dm vrátila Francovku Alpu do predajní, spotrebiteľom sa ospravedlnila

Obchodná sieť drogérií dm vrátila dnes po niekoľkých hodinách Francovku Alpu s ospravedlnením spotrebiteľom na trh. Firma v poludňajších hodinách informovala, že sa pre stiahnutie produktu z trhu rozhodla z výlučne preventívnych dôvodov, keďže výrobok obsahuje 60-percentný podiel etanolu. Nejde o produkt vhodný na konzumáciu a preto je cieľom opatrenia znížiť toto riziko, vyplynulo z pôvodného zdôvodnenia hovorkyne Evy Vaněčkovej pre české médiá.

Medzičasom hovorkyňa uviedla, že po objasnení situácie, že sa na Francovku Alpu nevzťahuje opatrenie ministerstva zdravotníctva ČR, sa produkt vracia na pulty predajní. "Za prípadne spôsobené komplikácie sa všetkým zákazníkom ospravedlňujeme," dodala Vaněčková.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok