Nákaze podľahol aj bývalý francúzsky prezident. Mal 94 rokov

TA3 TASR
3.12.2020 07:47

Vo veku 94 rokov zomrel v stredu neskoro večer niekdajší francúzsky prezident Valéry Giscard d'Estain. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na jeho rodinu, podľa ktorej zomrel na následky koronavírusového ochorenia Covid-19.

Bol najmladším prezidentom

Giscard d'Estaing, ktorého v posledných mesiacoch niekoľkokrát hospitalizovali v nemocnici pre problémy so srdcom, zomrel "obklopený rodinou" v rodinnom dome v departemente Loire, uviedla jeho rodina vo vyhlásení. "Jeho zdravotný stav sa zhoršil a zomrel na následky (choroby) COVID-19," píše sa vo vyhlásení s tým, že exprezidenta podľa jeho želania pochovajú na súkromnom obrade.

Giscard d'Estaing bol najvyšším štátnym predstaviteľom Francúzska v rokoch 1974-81, keď prehral voľby so súperom Francoisom Mitterrandom. Vo veku 48 rokov sa stal vôbec najmladším prezidentom. Počas jeho funkčného obdobia prešla francúzska spoločnosť modernizáciou - umožnil sa rozvod na základe obojstranného súhlasu, zlegalizovalo sa umelé prerušenie tehotenstva a znížil sa voličský vek z 21 na 18 rokov.

elyzejsk_0a140370-a5af-70fd.jpg

Pomohol vzniku eura

Giscard d'Estaing úzko spolupracoval so svojím nemeckým kolegom kancelárom Helmutom Schmidtom a spoločne sa podpísali pod vznik eura. Oboja politici takisto stáli na začiatku tradície európskych summitov a celosvetových hospodárskych stretnutí na najvyššej úrovni.

Giscard d'Estaing bol najstarším žijúcim francúzskym exprezidentom. Jeho nástupca v úrade Mitterrand zomrel v roku 1996 a ďalší šéf Elyzejského paláca Jacques Chirac zomrel vlani. Francúzska prokuratúra v máji spustila vyšetrovanie obvinení zo sexuálneho obťažovania, ktorého sa vraj Giscard d'Estaing dopustil v roku 2018 voči nemeckej novinárke - údajne ju po interview v jeho parížskom úrade opakovane chytil za zadok. On však tieto obvinenia dôrazne odmietal a označil ich za smiešne.

Giscarda d'Estaing v minulosti viackrát hospitalizovali so srdcovými problémami a pred niekoľkými rokmi mu do srdcových ciev zaviedli výstuže. V septembri sa v nemocnici liečil zo slabšej infekcie pľúc. Exprezident sa naposledy objavil na verejnosti 30. septembra 2019 na pohrebe Jacqua Chiraca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok