Putin rozhodol. V Rusku začnú s veľkým očkovaním proti nákaze

TA3 TASR
2.12.2020 16:15

Ruský prezident Vladimir Putin vydal pokyn na začatie "rozsiahleho očkovania" proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Ako prví by mali byť zaočkovaní lekári a učitelia. Putin uviedol, že Rusko vyrobilo už takmer dva milióny dávok svojej vakcíny Sputnik V.

Putin rozhodol. V Rusku začnú s veľkým očkovaním proti nákaze
SITA/AP (ilu)

Dodal, že práve výroba takéhoto objemu vakcín "nám dáva príležitosť začať, ak nie hromadné, potom aspoň rozsiahle očkovanie". Počas videokonferencie s podpredsedníčkou vlády Taťjanou Golikovovou Putin žiadal o ukončenie príprav na očkovanie tak, aby koncom budúceho týždňa mohli byť ako prví zaočkovaní učitelia a lekári.

Putin uviedol, že Rusko vyrobilo už takmer dva milióny dávok svojej vakcíny Sputnik V.

Golikovová uviedla, že v Rusku by sa v decembri mohlo začať "s rozsiahlym očkovaním", pričom okruh osôb, ktoré by dostali vakcínu prioritne by mohol byť širší, takže by doňho nepatrili len lekári a učitelia. Zopakovala, že očkovanie bude dobrovoľné a bezplatné.

V Rusku sa v súčasnosti pripravujú na masovú distribúciu dve vakcíny proti koronavírusu nového typu - Sputnik V a EpiVacCorona. Ďalšia vakcína sa pripravuje na tretiu fázu klinických skúšok. Ruské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že začiatok masového očkovania v Rusku je naplánovaný na január až február a očkovanie rizikových skupín od decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok