Mimoriadna schôdza o referende nebola, začnú zbierať podpisy

TA3 TASR
2.12.2020 14:22

Poslanci mimoriadne nerokovali o návrhu opozičného Smeru-SD, aby parlament schválil uznesenie o vyhlásení referenda. Strana Roberta Fica iniciovala mimoriadnu schôdzu k tejto téme, no plénum neschválilo jej program. Smer to neodradilo, zber podpisov na iniciovanie referenda začne zbierať začiatkom roka

Schôdza sa teda skončila. V referende sa chcel Smer-SD pýtať občanov, či sú za to, aby poslanci prijali ústavný zákon o skrátení ôsmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 30. júna 2021.

Poslanci svoj návrh odôvodňovali chaosom v boji proti pandémii nového koronavírusu. "Rozhodnutia a opatrenia vládnej moci sú neprofesionálne pripravované a nepredvídateľné, často sú predmetom zmien a opráv," uviedli v návrhu. Vláda takisto podľa nich nie je schopná prijímať s reštriktívnymi opatreniami také kroky, ktoré by eliminovali alebo zmierňovali ekonomické či sociálne dosahy.


Šéf Smeru-SD Robert Fico ešte minulý týždeň avizoval, že ak schôdza nebude úspešná, chce otvoriť politické rokovanie so všetkými, ktorí budú mať záujem ísť do zberu podpisov vrátane opozičných strán. Dodal, že v tejto téme nemá problém ani s Petrom Pellegrinim. Následne by chceli spustiť zber podpisov na iniciovanie referenda. Nevylučuje, že súčasťou petičnej akcie by boli aj ďalšie otázky.

V referende sa chcel Smer-SD pýtať občanov, či sú za to, aby poslanci prijali ústavný zákon o skrátení ôsmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa parlamentné voľby konali do 30. júna 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok