Europoslanca prichytili pri ilegálnych sexuálnych orgiách. Končí

TA3 TASR
2.12.2020 10:03

Známeho maďarského politika z vládneho Fideszu prichytili pri homosexuálnych orgiách, ktoré sú navyše pre pandemické opatrenia zakázané. V ruksaku mal mať drogy a pri úteku po odkvapovom žľabe sa mal zraniť. Bol nútený rezignovať. Ako reagovala jeho strana a politici z iných maďarských zoskupení?

Zadržali ho na nelegálnej akcii

Europoslanca Józsefa Szájera minulý týždeň nakrátko zadržala bruselská polícia pre porušenie opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Po zadržaní sa odvolal na svoju poslaneckú imunitu, informovali v utorok viaceré maďarské médiá s odvolaním sa na správu belgického servera hln.be.

József Szájer z vládnej strany Fidesz je šéfom maďarskej delegácie vo frakcii Európskej ľudovej strany. K jeho zadržaniu došlo v piatok večer počas policajného zásahu v jednom z bruselských homosexuálnych klubov, kde sa napriek zákazu vychádzania konala hromadná akcia. Údajne sa na nej zúčastnilo aj niekoľko diplomatov.

Bruselská prokuratúra pre portál Euronews uviedla, že J. S. mal v ruksaku drogy a nemal pri sebe osobné doklady. Tento muž pri úteku z budovy zliezol po odkvapovej rúre, na čo upozornil políciu náhodný okoloidúci, spresnila prokuratúra, podľa ktorej je trestne stíhaných 20 osôb, ktoré sa nachádzali na mieste v centre Bruselu, kde sa nelegálne zhromaždenie konalo.

Morálny bankrot, reagujú politici

Na prípad kriticky zareagovali viaceré maďarské opozičné strany. Predseda Demokratickej koalície a expremiér Ferenc Gyurcsány na Facebook ironicky citoval reakciu vládnej strany Fidesz, ktorá v nedeľu poďakovala odchádzajúcemu poslancovi EP za jeho "rozhodujúcu úlohu v tom, že maďarská občianska konzervatívna a kresťanská demokracia zaujala patričné miesto na európskej politickej scéne".

Politik sa pokúsil utiecť pred policajnou raziou, pričom vyliezol z okna a podľa okoloidúceho zliezol po odkvape. "Mužove ruky boli od krvi. Je možné, že sa mohol pri úteku zraniť. V jeho batohu našli narkotiká. Muž nebol schopný predložiť žiadne doklady totožnosti, eskortovali ho do jeho bydliska, kde sa prostredníctvom diplomatického pasu identifikoval ako S.J. (1961)," uviedla k incidentu hovorkyňa bruselskej prokuratúry.

Podľa vyjadrenia strany Jobbik vysvitlo o ďalšom politikovi Fideszu, že kresťansko-konzervatívne morálne princípy presadzované svojou stranou nie sú pre neho záväzné. Hnutie Momentum označilo kauzu Szájera za úplný morálny bankrot Fideszu. Maďarská socialistická strana reagovala iba vymenovaním mien Zsolt Borkai (exprimátor Győru za Fidesz, ktorý sa zaplietol do sexuálneho škandálu), Gábor Kaleta (bývalý veľvyslanec v Peru odsúdený za pedofíliu) a József Szájer.

Ochranárska strana LMP poukázala takisto na rozpor v slovách a skutkoch Fideszu, ktorý "zdôrazňuje kresťanský model rodiny, a ktorý tak núti vlastných politikov, aby žili v klamstve". Skupina poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP v EP, ktorú Szájer ako jej predseda viedol, podľa internetovej stránky komerčnej televízie ATV uviedla, že Szájer vzdaním sa mandátu poslanca EP urobil jediné správne rozhodnutie. "Berieme to na vedomie, ako berieme na vedomie aj skutočnosť, že sa ospravedlnil svojej rodine, politickému spoločenstvu i voličom," píše sa vo vyhlásení skupiny europoslancov za Fidesz-KDNP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok