Prezraďte mi mená ruských špiónov, žiada Zeman tajných

TA3 TASR
30.11.2020 16:39

Český prezident Miloš Zeman požaduje od Bezpečnostnej informačnej služby mená ruských špiónov pôsobiacich v Česku.

Prezraďte mi mená ruských špiónov, žiada Zeman tajných
SITA/Kancelária prezidenta SR

Tri okruhy informácií

Prezidenta podľa Rádiožurnálu Českého rozhlasu zaujímajú tri okruhy informácií. Prvým okruhom sú podrobnosti o ruských vplyvových a infiltračných operáciách a ich aktéroch. Ďalej sa hlava štátu dožaduje informácií o menách konkrétnych ruských špiónov, ktorí na území ČR pôsobia, ako aj o identite Čechov, ktorí naopak spolupracujú s ruskými spravodajcami. Experti však upozorňujú, že takáto požiadavka je nezmyselná, pretože jej splnením by došlo k ohrozeniu operácií a prezradeniu zdrojov.

Tretím okruhom sú poznatky o údajnom praní špinavých peňazí členmi ruského organizovaného zločinu, na ktoré upozorňujú uniknuté dokumenty z amerického úradu na boj proti finančnej kriminalite. Zeman chce vedieť, ktoré spoločnosti sa na tom podieľajú a aký je pôvod transakcií, uviedol Radiožurnál s odvolaním na tri dôveryhodné a vysoko postavené zdroje.

V minulosti ich označil za "neschopných"

Zeman sa proti českej BIS dlhodobo vymedzuje. Odmieta jej varovania pred nebezpečnou aktivitou ruských a čínskych spravodajcov v ČR a v minulosti jej pracovníkov označil za "neschopných". Experti podľa rozhlasu upozorňujú, že požiadavka je problematická aj vzhľadom na ľudí pôsobiacich v okolí prezidenta. Jeho hradný kancelár Vratislav Mynář nemá bezpečnostnú previerku dostatočného stupňa, rovnako ani prezidentský poradca Martin Nejedlý, ktorý má s Ruskom blízke vzťahy.

Prezident môže v rámci svojich kompetencií dávať tajnej službe úlohy, avšak musí o tom informovať českú vládu. To podľa Rádiožurnálu teraz aj urobil. Česká kontrarozviedka vo svojej výročnej správe za minulý rok zverejnenej začiatkom novembra varovala nielen pred aktivitou ruských, ale aj čínskych spravodajských služieb na území ČR či pred udeľovaním kľúčových zákaziek z oblasti energetiky a informačných technológií mocnostiam presadzujúcim vlastné záujmy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok