Súboj vakcín. Očkovaciu látku chce začať používať aj Moderna

TA3 SITA
30.11.2020 15:12

Spoločnosť Moderna žiada regulačné orgány v USA a Európe o schválenie núdzového používania jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Výsledky novej štúdie potvrdili, že očkovacia látka poskytuje dostatočne dobrú ochranu pred koronavírusom.

Farmaceutická firma pred dvomi týždňami informovala o takmer 95-percentnej účinnosti jej vakcíny, ktorú v Spojených štátoch pomohlo testovať 30-tisíc ľudí. Moderna sa tak zapojila do akéhosi "súboja vakcín", keďže v najbližšom čase by chceli do procesu globálnej vakcinácie vstúpiť aj vakcína od spoločností Pfizer a BioNTech, britská látka od firmy AstraZeneca a Oxfordskej univerzity či ruský Sputnik V.

Odkedy sa koronavírus koncom decembra minulého roka začal šíriť z čínskeho mesta Wu-chan, po celom svete už nákazu potvrdili u viac ako 62 miliónov ľudí a vyžiadal si viac ako 1,4 milióna obetí. Najväčšími ohniskami nákazy sú momentálne Spojené štáty a Európa.

Ak americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov umožní Moderne núdzové použitie, spoločnosť očakáva, že do konca tohto kalendárneho roka bude pre USA pripravených 20 miliónov dávok. Na zaočkovanie každého človeka budú pritom potrebné dve dávky. Európska lieková agentúra medzičasom naznačila, že je naklonená rýchlejšiemu schváleniu núdzového používania vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok