Za vraždu politika navrhli výnimočné tresty. Hrozí aj Zsuzsovej

TA3 TASR
30.11.2020 14:17

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhuje obžalovaným v kauze úkladnej vraždy bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka 25-ročné tresty odňatia slobody.

Vypovedal aj Mosnárov brat

Proces pred Špecializovaným trestným súdom pokračoval v pondelok záverečnými rečami. Obžaloba okrem Romana Ostružlíka, ktorý mal byť objednávateľom vraždy, viní aj sprostredkovateľku Alenu Zsuzsovú a Vladimíra Mosnára.

Pred trojčlenným senátom vypovedal v pondelok brat obvineného Vladimíra Mosnára, súd tiež prijal niekoľko listinných dôkazov, ktoré navrhovala obhajoba. Následne vyhlásil dokazovanie za skončené a pristúpilo sa k záverečným rečiam. Prokurátor ÚŠP v záverečnej reči navrhol trojici trest odňatia slobody na 25 rokov v ústave s maximálnym stupňom stráženia. V prípade Mosnára má ísť o súhrnný trest, keďže je už odsúdený za inú násilnú trestnú činnosť.

Prokurátor tiež uviedol, že Mosnár, ktorý mal objednávku vraždy zadávať, nemal okrem finančnej motivácie iný známy motív na zavraždenie Basternáka. Rovnako to platí aj v prípade strelca Štefana Kaluz, ktorý si za vraždu exprimátora odpykáva 25-ročný trest.

Objednávku mala sprostredkovať Zsuzsová

Objednávateľom vraždy Basternáka z roku 2010 má byť obžalovaný Roman Ostružlík, objednávku mala ďalej sprostredkovať Alena Zsuzsová, ktorá je okrem toho obvinená aj z príprav vrážd prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Maroša Žilinku, prokurátora generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica. V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka ŠTS Zsuzsovú oslobodil, vo veci bude ešte rozhodovať najvyšší súd.

Zsuzsová sa pred senát ŠTS v kauze úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova postaví v utorok 1. decembra, keď bude hlavné pojednávanie pokračovať jej záverečnou rečou.

Bývalého primátora Hurbanova Lászlóa Basternáka zavraždili 9. júla 2010 pred jeho domom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok