Premiér: Opozícia sa pri podpore svojho kandidáta vzájomne klame

TA3, TASR
19.9.2012 14:41

Opozícia sa pri deklarovaní podpory svojho kandidáta na post šéfa Najvyššieho kontrolného úradu vzájomne klame. Premiér Robert Fico reagoval na utorkové opätovné nezvolenie Kamila Krnáča do tejto funkcie.

Premiér: Opozícia sa pri podpore svojho kandidáta vzájomne klame
SITA

Predstavitelia opozície vinia za to vládny Smer-SD. Ten sa podľa nich bojí dôkladnej kontroly.

Fico to vníma ako vnútorný problém opozície, ktorý však vláda nemieni riešiť. Potvrdil, že tento post patrí opozícii, avšak vláda čaká na kandidáta, ktorý bude mať plnú podporu všetkých jej predstaviteľov. Inak nastane moment, keď politické strany predložia viaceré návrhy a do čela NKÚ sa postaví ten, kto získa najviac hlasov v parlamente.

Pripomenul, že z možných 67 opozičných hlasov získal Krnáč iba 53, teda presne ten istý počet ako pri prvom pokuse 26. júla. Desať poslancov za Smer-SD totiž pred utorkovým hlasovaním avizovalo, že Krnáča podporia, takže s opozičnými 67 hlasmi mal mať dosť na zvolenie. Premiér zdôraznil, že tým pádom nejde o spoločného opozičného nominanta.

"Nemôžu prísť s návrhom na kandidáta, ktorý je podpísaný všetkými opozičnými politickými stranami a z možných 67 hlasov dostane iba 53. Ukazuje sa, že jedna opozičná strana evidentne hlasuje inak, než verejne deklaruje," podčiarkol.

Bývalý poslanec SaS Krnáč získal v tajnej voľbe 63 hlasov zo 148 prítomných. Ďalších 49 zákonodarcov bolo proti, 27 sa zdržalo, deväť hlasovacích lístkov bolo neplatných. Krnáč sa uchádzal o post šéfa NKÚ ako jediný kandidát.

Fico: Máme záujem spoločnostiam poskytnúť stimuly

Vláda na svojej dnešnej schôdzi prerušila rokovanie o poskytnutí štátnej investičnej pomoci pre 9 spoločností formou úľavy na dani z príjmu v celkovej výške viac ako 100 miliónov eur.

"Chýbali nám niektoré informácie v niektorých návrhoch na investičnú pomoc. Je potrebné niektoré čísla doplniť. Zdá sa, že niektoré návrhy mali aj drobné legislatívne chyby, ktoré treba odstrániť," uviedol premiér. Dodal, že má záujem týmto spoločnostiam stimuly poskytnúť, považuje ich totiž za dobrý ekonomický nástroj.

"Pre mňa ako ministra práce musí byť absolútnou prioritou, aby boli vytvárané nové pracovné miesta a aby podľa možnosti boli aj zachované terajšie pracovné miesta. Takže ten rozmer je jasný," poznamenal v súvislosti s investičnou pomocou šéf rezortu práce Ján Richter.

"Je to pre mňa však dilema. Práve o tom sme viedli aj diskusiu, do akej miery poskytovanie investičných stimulov má byť otázkou, ktorá by súvisela so zachovávaním terajších pracovných miest. To môže totiž vytvoriť reťaz požiadaviek aj ďalších firiem," dodal Richter s tým, že preto bude potrebné ešte mnohé veci vyrokovať a opätovne sa k nim na najbližšom rokovaní vlády vrátiť.

O schválenie štátnych investičných stimulov sa uchádzajú Delta Electronics (Slovakia), s. r. o., Dubnica nad Váhom, Fagor Ederlan Slovensko, a. s., Žiar nad Hronom, Ekoltech, s. r. o., Lučenec, Muehlbauer Technologies, s. r. o., Nitra, Bekaert Slovakia, s. r. o., Sládkovičovo, Mondi SCP, a. s., Ružomberok, Magneti Marelli Slovakia, s. r. o., Bratislava, Continental Automotive Systems Slovakia, s. r. o., Zvolen a Samsung Electronics Slovakia, s. r. o., Galanta.

Záznam z premiérovej tlačovej besedy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok