Najmenej od septembra. ČR hlási zlepšujúce sa nedeľné čísla

TA3 TASR
30.11.2020 07:21

V Česku pribudlo v nedeľu 1074 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 435 menej ako pred týždňom a najmenej za nedeľu od konca septembra, a 48 súvisiacich úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Celkový počet úmrtí na komplikácie spôsobené COVID-19 sa v ČR od vypuknutia pandémie zvýšil na 8138. Údaje o dennom náraste úmrtí však bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, ministerstvo ich preto v priebehu dňa aktualizuje. ČR v súčasnosti eviduje 67.179 aktívnych prípadov nákazy. Celkovo sa v krajine od začiatku pandémie novým koronavírusom nakazilo 519.723 ľudí. Doteraz sa z ochorenia vyliečilo 444.406 osôb. Do nedele 18.04 h bolo v nemocniciach hospitalizovaných 4565 pacientov, stav 689 z nich bol vážny.

Údaje o dennom náraste úmrtí bývajú doplňované spätne aj za niekoľko dní, ministerstvo ich preto v priebehu dňa aktualizuje.

Česká vláda rozhodla, že od 3. decembra krajina prejde v rámci svojho Protiepidemického systému (PES) zo štvrtého (červeného) na tretí (oranžový) z celkovo piatich stupňov. S obmedzeniami počtu zákazníkov a návštevníkov sa budú môcť otvoriť obchody, služby i reštaurácie, no tiež múzeá či pamiatky. Zrušený bude zákaz nočného vychádzania i zákaz nedeľného predaja.

Pre divadlá a kiná stále platí zákaz divákov, ten má byť zrušený až s prechodom na druhý stupeň PES. Zvýšiť sa má maximálny možný počet osôb na hromadných akciách na desať vnútri a 50 vonku a platiť nebude ani zákaz konzumácie alkoholu na verejne prístupných miestach. Naopak, povinnosť nosiť rúška vo všetkých vnútorných priestoroch a vo vybraných verejných miestach zostáva.

S obmedzeniami počtu zákazníkov a návštevníkov sa budú môcť otvoriť obchody, služby i reštaurácie, no tiež múzeá či pamiatky. Zrušený bude zákaz nočného vychádzania i zákaz nedeľného predaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok