Prieskum podnikateľov zisťoval priemernú výšku úplatku

SITA, TA3
19.9.2012 10:55

Priemerná výška úplatku pri udeľovaní zákaziek či dotácií je 13 % z ich celkovej hodnoty. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila Podnikateľská aliancia Slovenska.

Prieskum podnikateľov zisťoval priemernú výšku úplatku
SITA

Zo 425 slovenských podnikateľov si 42 % myslí, že výška úplatku sa pohybuje v rozmedzí od 10 do 20 %, ďalších 29 % ju odhaduje na 5 až 10 % a približne 13 % zúčastnených prieskumu hovorí o úplatku v rozpätí od 20 až 50 %.

Podľa respondentov, najviac korupcie je na ministerstvách, v inštitúciách, ktoré poskytujú peniaze zo štrukturálnych fondov, či na ostatných ústredných orgánoch štátnej správy, orgánoch VÚC, na súde a prokuratúre. Naopak, najmenej sa úplatky majú vyskytovať pri súkromných zdravotníckych zariadeniach, školách, zdravotných poisťovniach a podnikoch.

"V oblasti zdravotníctva bolo zaujímavým zistením, že súkromné vlastníctvo a motivácia tvoriť zisk sú efektívnejšie protikorupčné nástroje ako kontrolné mechanizmy štátu," povedal výkonný riaditeľ PAS Róbert Kičina.

Ako pokračoval, vnímaný rozsah korupcie pri obstarávaní súkromných zdravotných poisťovní a súkromných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti je približne o tretinu nižší v porovnaní so štátnou zdravotnou poisťovňou a verejnými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Z prieskumu PAS ďalej vyplýva, že pravdepodobnosť výskytu korupcie je vyššia v prípadoch, keď je predmetom obstarávania sofistikovanejší produkt. Ten má byť často prispôsobený individuálnym požiadavkám obstarávateľov a keďže ide o komplikovaný produkt, je jednoduchšie skryť do neho extra platby, ktoré sa ťažšie odhaľujú.

Výsledky prieskumu tiež ukázali, že u mnohých podnikateľov panuje presvedčenie, že vo verejných súťažiach sa uprednostňujú firmy s kontaktmi na verejných funkcionárov pred kvalitou. Túto tézu zdieľajú až dvaja podnikatelia z troch. Len 12 % respondentov verí v opak. Prieskum je súčasťou projektu Protikorupčná iniciatíva PAS. Jeho cieľom je zníženie korupcie v podnikateľskom prostredí na Slovensku. Plné znenie prieskumu zverejní PAS v nasledujúcich týždňoch, pričom záverečnú fázu predstaví v októbri spolu s odporúčaniami na potláčanie korupcie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok