V Latinskej Amerike chytili posledného z veľkých narkobarónov

TASR
19.9.2012 09:51

Počas protidrogovej operácie vo Venezuele zadržali údajne posledného kolumbijského drogového bossa Daniela "El Loca" Barreru. V stredu to oznámil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

V Latinskej Amerike chytili posledného z veľkých narkobarónov
analisisnea.ar

Operácia sa podľa neho uskutočnila v spolupráci s americkou CIA a britskou tajnou službou MI6. Barreru, ktorý mal kontakty s povstalcami z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie, zatkli vo venezuelskom meste San Cristobal.

Odhaduje sa, že do Spojených štátov a Európy prepašoval skoro tisíc ton kokaínu. "Padol posledný z veľkých bossov," vyhlásil prezident Santos, podľa ktorého ide o jedno z najdôležitejších zatknutí poslednej doby.

Venezuelskej vláde v tejto súvislosti poďakoval za pomoc.Kolumbijské drogové kartely a gangy dominovali obchodu s drogami v USA v 80. a 90. rokoch. Miestnej vláde v spolupráci s USA sa podarilo mnohé gangy rozbiť a obmedziť nelegálny obchod s narkotikami. Kolumbia však naďalej zostáva najväčším svetovým producentom kokaínu, Peru nasleduje hneď za ňou.

Ľavicoví povstalci FARC vznikli v roku 1964 a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia ich považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok