PR správa Spoločnosť

Kľúčom ku kráse a úspechu je spánok v dobrom pelechu

PR
28.11.2020 06:30

Dlhodobá chronická únava, nesústredenosť, problémy so srdcom, tlakom alebo hlavou sú často spôsobené nedostatkom spánku. „Predpísaný“ počet hodín odpočinku tela však vždy nezaručuje jeho kvalitu. Oveľa dôležitejšie je, ako dobrý a hlboký spánok vášmu telu doprajete. Verte tomu alebo nie, aby ste zostali dlhšie fit a zdraví, musíte nielen správne jesť a pravidelne cvičiť, ale aj dobre spať.

Kľúčom ku kráse a úspechu je spánok v dobrom pelechu
Yuganov Konstantin/Shutterstock.com

Aby ste sa teda zbavili všetkých nepríjemných bolestí a problémov, ktoré často pramenia práve z nedostatočného a nekvalitného spánku, mali by ste sa snažiť zmeniť veci k lepšiemu a zbavíte sa každého jedného problému, ktorý ohrozuje nielen vaše zdravie, ale aj kariéru a rodinu.

No a aby to bolo pre vás čo najjednoduchšie a nestálo vás to veľa času, úsilia ani peňazí, ponúkame vám na zariadenie spálne výhodné zľavové kupóny a k nim ako bonus ešte pár trikov a odporúčaní, ktoré vám v dosahovaní vyššie spomenutých cieľov určite pomôžu a budete sa zasa cítiť skvele.

Aký je zmysel spánku a čo robiť pre jeho zlepšenie?

Dobrý spánok má priaznivý vplyv na zdravie, no telo sa do úplného stavu „vypnutia“ nikdy nedostane. Aj počas spánku v ňom prebiehajú veľmi dôležité životné procesy. Obrazne povedané, tento stav telo viac menej využíva na jeho dôkladné „vyčistenie“, aby mozog a celý organizmus mohli od rána pracovať s maximálnou efektivitou a potrebným nasadením.

To ale nie je všetko, pretože dobrý a kvalitný spánok zaručuje a podporuje:

  • lepšie trávenie;
  • posilnenie vždy veľmi dôležitého imunitného systému;
  • zníženie hladiny stresu;
  • zlepšenie pamäte, pozornosti a logického myslenia;
  • stabilnú funkciu srdca reguláciou cholesterolu a krvného tlaku.

Aby preto vaše telo fungovalo ako tie najlepšie hodinky, musíte sa dobre a dostatočne vyspať, ideálne v časovom intervale 7 – 8 hodín. K tomu však potrebujete nielen zdravú životosprávu, ale aj optimálne podmienky, o ktorých si teraz niečo povieme.

shutterstock-1528229114_c0a80501-f3fd-ea21.jpg

Ulíhajte do kvalitnej postele

Naše telo je vybavené množstvom veľmi citlivých senzorov, ktoré sa nenachádzajú len na povrchu pokožky. Na každý jeden  podnet z okolia teda prostredníctvom týchto snímačov naše telo svojím spôsobom reaguje. Od toho, aký komfort si preto pri spánku doprajete, bude závisieť aj spomínaná reakcia. Aby to nebola len bolesť chrbta, hlavy, krčnej chrbtice a stuhnutosť svalov či ramien, treba investovať do dobrej výbavy. Tou sú pri spánku v prvom rade kvalitné a pevné postele.

V záujme zdravého spánku a lepšej kondičky počas dňa by ste preto mali ich výber veľmi dobre a starostlivo zvážiť. Nezabudnite pritom ani na rošty a dobré matrace! Opora tela počas spánku musí byť predsa stopercentná. V opačnom prípade sa ráno môžete prebúdzať unavení a trpieť rôznymi bolesťami pohybového aparátu.

Naplňte spálňu čerstvým vzduchom

Keď si predstavíte oázu pokoja, čo vás napadne ako prvé? Zrejme je to čerstvý vzduch, žblnkot vody, rastliny a atmosféra pokoja? A presne to všetko je pre zlepšenie kvality spánku nutné vytvoriť aj vo vašej spálni.

shutterstock-1126541804_0a140371-f447-6b4d.jpg

Čerstvý vzduch je mimoriadne dôležitý. Vedeli ste ale, že ióny vo vzduchu, ktorý dýchate, môžu dodať telu ešte viac sviežosti a energie? Vzduch obohacuje naše bunky nielen kyslíkom, ale aj  rôznymi iónovými prvkami, ktoré sú dôležité pre naše zdravie a pohodu.

Keď však vzduch v miestnosti stagnuje, ióny postupne strácajú svoj prospešný (negatívny) náboj a vy sa necítite v priestore dobre a zaspáva sa vám zle. Aby ste to napravili, stačí, aby sa vzduch v spálni alebo izbe opäť rozhýbal. Jednoduchým otvorením okna to docielite raz dva.

shutterstock-574615930_0a140371-f498-0c96.jpg

Odstráňte zdroje umelého svetla a iné rušivé elementy

Nielen výskumy, ale aj samotná realita ukazuje, že nadmerné osvetlenie nielenže zasahuje do spánku, ale spôsobuje aj jeho poruchy.

Umelé ultrafialové svetlo zo žiariviek a LCD obrazoviek „navádza“ mozog na to, aby si myslel, že je denná doba, a produkuje tak menej spánkových hormónov. Vám sa potom zle zaspáva a ešte horšie spí. Odstráňte zo spálne a dosahu tela všetko nepotrebné a určite sa to zlepší.

Vyskúšajte aj terapeutický účinok večernej sprchy, vyhýbajte sa pred spaním kofeínu či alkoholu a investujte do riešenia tohto problému nielen financie, ale aj všetko svoje úsilie. Ak vám skutočne záleží na kvalite vášho spánku, určite to spolu s našimi odporúčaniami dokážete veľmi jednoducho a rýchlo. Telo sa vám za takúto starostlivosť odvďačí energiou, ktorá vám vydrží po celý deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok