Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Uhlíkové nanovlákna dokážu zvýšiť tvrdosť 3D tlačeného hliníka

Uhlíkové nanovlákna dokážu zvýšiť tvrdosť 3D tlačeného hliníka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V leteckom priemysle sa čoraz častejšie používajú hliníkové súčiastky vyrábané 3D tlačou, no akékoľvek slabiny v týchto dieloch môžu spôsobiť katastrofické zlyhanie. Pomôcť by však mohla nová prísada, vďaka ktorej bude hliník 1,5-krát tvrdší.

Táto prísada, ktorá bola vyvinutá vedcami na ruskej univerzite NUST MISIS, je zložená z malých uhlíkových nanovlákien. Vyrábajú sa ako vedľajší produkt pri spracovaní zemného plynu a zvyčajne by boli zlikvidované, pretože sa môžu potenciálne stať určitou formou znečistenia.

Namiesto toho ich vedci pridávajú do hliníkového prášku. Počas existujúceho procesu známeho ako selektívne tavenie laserom sa potom laserový lúč používa na tavenie tohto prášku v konkrétnom vzore. Počas 3D tlače sa tak vytvárajú objekty po jednotlivých vrstvách roztaveného hliníka, ktorý sa následne zlúči do celistvej formy.

Teplotné rozdiely medzi týmito vrstvami však môžu zvyčajne spôsobiť nekonzistentnosť mikroštruktúry hotového výrobku, pričom niektoré vrstvy bývajú nakoniec pórovitejšie ako iné. Keďže sú použité uhlíkové nanovlákna veľmi tepelne vodivé, sú údajne schopné distribuovať laserové teplo dôkladnejšie a rovnomernejšie. Výsledkom je, že hliník nanášaný 3D tlačou má rovnomerne nízku pórovitosť a je teda aj 1,5-krát tvrdší ako hliník tlačený z prášku bez pridaných nanovlákien.

Hliníková súčiastka vyrobená 3D tlačou s použitím uhlíkových nanovlákien.