Francúzsky týždenník uverejnil karikatúry proroka Mohameda

SITA, TA3
19.9.2012 10:12

Francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo do svojho stredajšieho vydania zaradil karikatúry proroka Mohameda, ktoré by mohli vyvolať ďalšie nepokoje v moslimskom svete, kde začiatkom septembra vyvolali pobúrenie ukážky z amerického filmu vysmievajúceho sa z islamu.

Francúzsky týždenník uverejnil karikatúry proroka Mohameda
SITA

Šéfredaktor vystupujúci pod menom Charb ešte v utorok varoval, že zverejnené kresby budú "šokovať tých, ktorí chcú byť šokovaní". Napriek tomu však popiera, že by išlo o úmyselnú provokáciu.

Týždenník Charlie Hebdo na seba podobným spôsobom upozornil aj v novembri minulého roka, keď sa kreslený Mohamed objavil na obálke mimoriadneho čísla venovaného Arabskej jari. Radikálni vyznávači islamu vtedy poukazovali na reakciu francúzskej vlády, ktorá karikatúry priečiace sa moslimskému učeniu obhajovala ako súčasť slobody prejavu.

Terajší francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault už stihol v tejto súvislosti vyhlásiť, že je proti "akýmkoľvek výstrednostiam", a svojich spoluobčanov vyzval na "zodpovedný" prístup. Predstavitelia francúzskej moslimskej obce karikatúry označili za "najnovší akt islamofóbie", pričom apelovali na veriacich, aby "na túto provokáciu nereagovali".

Francúzsko je domovom najpočetnejšej moslimskej menšiny spomedzi západoeurópskych krajín, ktorú tvoria najmenej štyri milióny obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok