Slovensko má pre pandémiu veľký problém s faktúrami a platbami

TA3 SITA
25.11.2020 09:42

Slovensko má najprudší nárast oneskorených platieb v rámci európskeho regiónu. Ako vyplýva z analýzy spoločnosti Atradius, pandémia uvrhla eurozónu do recesie a firmy môžu budúci rok potrebovať ďalšie vládne zásahy. Východná a stredná Európa uvádza priemerný nárast faktúr po splatnosti o 88 % v porovnaní s obdobím pred pandémiou. Oneskorené platby sa na Slovensku zvýšili v priemere o 113 %.

Slovensko má pre pandémiu veľký problém s faktúrami a platbami
TASR (ilu)

Objavili sa nové trendy, keď firmy zmenili svoje správanie a procesy v súvislosti s inkasovaním platieb v reakcii na hospodársky pokles. Viacero firiem predĺžilo svoje platobné podmienky. Väčšina tak urobila v snahe zvýšenia svojej konkurencieschopnosti a podpore predaja. Značná časť však uviedla, že poskytuje obchodné úvery preto, aby podporili svojich zákazníkov takýmto krátkodobým financovaním.

Pred pandémiou podniky na Slovensku uprednostňovali predovšetkým klasické upomienkovanie nezaplatených faktúr. "V kríze už však evidujeme zvýšený záujem firiem o poistenie pohľadávok. Väčšina slovenských respondentov nám taktiež potvrdila, že poistenie pohľadávok plánujú využívať aj naďalej," konštatuje Tomáš Mezírka, country manager poisťovne Atradius.

Aj napriek dramatickému nárastu oneskorených platieb a značnému počtu firiem hlásiacich nedostatok likvidity, dôvera v podnikaní je do značnej miery pozitívna. Aj keď mnoho krajín v súčasnosti vstupuje do druhého lockdownu, značný počet firiem je vo vyhliadkach na budúci rok optimistický.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok