Idú voliť generálneho prokurátora, v SaS sa dohodli na postupe

TA3 SITA
25.11.2020 09:26

Národná rada má podľa schváleného programu schôdze voliť kandidáta na šéfa generálnej prokuratúry. O funkciu sa uchádza sedem kandidátov - Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka.

Idú voliť generálneho prokurátora, v SaS sa dohodli na postupe
TASR/Michal Svítok

Ústavnoprávny výbor NR SR po ukončení verejného vypočutia odobril všetkých siedmich kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Potvrdil tak, že spĺňajú podmienky na tento post. Kandidátov vypočúvali počas troch dní, pôvodne malo vypočutie trvať len dva. Uchádzači odpovedali na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie ako aj prítomných poslancov parlamentu. Každý z kandidátov vystupoval pred výborom niekoľko hodín. Voľba v parlamente je naplánovaná o 17:00 po hlasovaní. Voľba bude verejná.

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka bolo vypočutie otvorené, transparentné, dôsledné a „nikoho nešetrili“ bez ohľadu na to, kto ktorého kandidáta nominoval. „Bez kvalitného generálneho prokurátora sa v boji s korupciu a organizovaným zločinom ďaleko nedostaneme,“ vyjadril sa.

Organizácia Via Iuris tvrdí, že verejnosť má toľko informácií o uchádzačoch na post generálneho prokurátora ako nikdy predtým. Podľa organizácie zvýšila „katastrofálna situácia“ spôsobená nedávnym vedením prokuratúry nielen záujem médií, ale aj celej verejnosti o túto inštitúciu. Podľa organizácie v minulosti neexistovali dostupné prostriedky, prostredníctvom ktorých by verejnosť mohla „odhaliť“ pravú osobnosť jednotlivých uchádzačov a aktuálna voľba nového generálneho prokurátora je prelomová.

Strana SaS sa v rámci klubu dohodla, ako bude postupovať pri voľbe šéfa GP SR. Pred rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík. Podľa jeho slov sa však nestačí dohodnúť na jednom kandidátovi, pretože sa to nemusí stretnúť s výberom ostatných strán.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok