Skončilo sa vypočúvanie kandidátov na GP. Odobrili všetkých

TA3 TASR
23.11.2020 22:32

Ústavnoprávny výbor národnej rady v pondelok večer po ukončení verejného vypočutia odobril všetkých siedmich kandidátov na funkciu generálneho prokurátora. Potvrdil tak, že spĺňajú podmienky na tento post.

Vypočúvali ich počas troch dní

Kandidátmi sú Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka. Parlament má voliť kandidáta na generálneho prokurátora na schôdzi, ktorá sa začne v utorok 24. 11. Kandidátov vypočúvali počas troch dní, začali už minulý týždeň. Uchádzači odpovedali na otázky členov výboru, zástupcov prezidentskej kancelárie, ako aj prítomných poslancov NR SR. Každý z nich odpovedal niekoľko hodín.

Kandidátmi sú Jozef Čentéš, Tomáš Honz, Ján Hrivnák, Juraj Kliment, Rastislav Remeta, Ján Šanta a Maroš Žilinka.

"Napriek niektorým pochybnostiam sme nakoniec u všetkých kandidátov konštatovali, že spĺňajú nielen formálne, ale aj osobnostné, morálne a hodnotové požiadavky na výkon tejto funkcie. Teraz je všetko v rukách poslancov, ich poslaneckých klubov a ich lídrov, aby toho najvhodnejšieho ponúkli prezidentke na vymenovanie," skonštatoval po ukončení híringu šéf výboru Milan Vetrák.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga označil vypočúvanie za náročné. "Nikto nemal dopredu nič sľúbené a nebola tu žiadna politická korektnosť," podotkol. Verí, že parlament už v prvom kole zvolí kandidáta.

GP menuje do funkcie hlava štátu

Poslanec Alojz Baránik pri hlasovaní vo výbore nepodporil viacerých kandidátov. Nehlasoval za Klimenta, Šantu ani Žilinku. Momentálne si nevie predstaviť, čo by sa muselo stať, aby ich podporil v pléne. "Vylúčiť to neviem," doplnil.

Na otázku, čo by robil, ak by premiér Igor Matovič presadzoval Klimenta, Baránik pripomenul, že poslanec hlasuje podľa svojho svedomia a presvedčenia. "Ja tam nevidím nikde názor premiéra. Pripomínam, že máme trojdelenie moci, má to na starosti parlament. Keby o tom rozhodovala vláda, názor pána premiéra by bol dôležitejší," dodal.

Poslanci majú voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začína v utorok. Návrh programu počíta so stredajším termínom, ale je možné, že sa posunie na neskôr. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok