Dohody o GP s opozíciou? Nemysliteľné, reagovali v SaS

TA3 TASR SITA
23.11.2020 17:59

Poslanec za SaS a podpredseda ústavnoprávneho výboru Alojz Baránik vylučuje akékoľvek dohody SaS s opozíciou, navyše v takej kľúčovej veci, akou je voľba generálneho prokurátora. Uviedol to s tým, že SaS trvá na stanovisku, že z koalície nevystúpi.

Akekoľvek dohody vylučujú

"Absolútne vylučujem, že by sme robili akékoľvek dohody s opozíciou, ešte k tomu v takej kľúčovej veci. Držíme sa prísne toho, že s opozíciou sa nevyjednáva," povedal Baránik. "Predstava, že by som ja alebo moji kolegovia z SaS hlasovali za kohokoľvek, o ktorom si nemyslíme, že je najlepší kandidát, je pre mňa nemysliteľná. Rovnako, ako je predstava, že by za takého kandidáta hlasovala opozícia," dodal na sociálnej sieti.

Člen ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál od začiatku preferuje možnosť, aby sa vládna koalícia po verejných vypočutiach pokúsila nájsť dohodu na spoločnom kandidátovi na generálneho prokurátora ešte pred prvým kolom voľby. K tomu však podľa neho vedie cesta cez vzájomné pokojné rokovania koaličných strán a vecné posúdenie silných a slabých stránok jednotlivých kandidátov aj na základe priebehu verejných vypočúvaní, nie cez vyhrážanie sa koaličným partnerom odchodom z koalície. Dostál to napísal vo svojom profile na sociálnej sieti. „Za poslanecký klub SaS môžem vylúčiť, že by sme sa pokúšali robiť pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora dohody s opozíciou,” podotkol Dostál.

Pred pondelkovým rokovaním ústredného krízového štábu predseda vlády Igor Matovič povedal, že ak by sa niektorá vládna strana dohodla s opozíciou a zvolili by v parlamente kandidáta na generálneho prokurátora, OĽANO by vystúpilo z koalície. "Upozornil som koaličných partnerov, že ešte pred vypočúvaním sa mi dostalo do uší, že niektoré strany spravili dohodu s mafiou, či jednou alebo druhou. Ak by sa niečo také stalo, OĽANO vystúpi z koalície a je koniec," povedal Matovič. O ktoré strany má ísť, predseda vlády nepovedal.

Koaličné strany majú mať pri voľbe kandidáta na GP zelenú kartu, dohodla sa na tom koaličná rada. Tvrdí to strana SaS, ktorá vylučuje dohody s opozíciou. Za útokmi premiéra Matoviča na SaS vidí zámienky na ukončenie premiérovania. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Vylučujeme absurdné teórie a špekulácie, že by strana SaS robila akékoľvek dohody s opozíciou. Igor Matovič upodozrieva SaS neprávom, zrejme si však hľadá ďalšiu zámienku na ukončenie premiérovania," uviedol Šprlák. Premiér útočí na SaS už dlhšie.

Sme rodina preferuje dohodu v koalícii

Kandidáta na šéfa GP ešte SaS nemá. Chce si počkať na vypočutie všetkých kandidátov, potom sa poradí s členmi klubu, ktorí kandidátov vypočúvali. "Následne kolegom z koalície oznámi prijateľného kandidáta," vysvetlil hovorca.

Dohody s opozíciou odmietla okrem SaS aj strana Za ľudí. Sme rodina preferuje dohodu v rámci koalície, nemieni sa však nechať vydierať. Poslanci majú voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začína v utorok 24. 11. Návrh programu počíta so stredajším termínom 25. 11., ale je možné, že sa posunie na neskôr. Generálneho prokurátora menuje do funkcie prezident SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok