Hlas chce testovanie zrušiť. Nemôže byť dobrovoľné, tvrdí premiér

TA3 TASR
23.11.2020 16:30

Ďalšie kolo plošného testovania nemôže byť podľa premiéra dobrovoľné. Opozičný Hlas naopak vyzýva Igora Matoviča, aby veľké decembrové testovanie národa rovno zrušil. Takéto testovanie považuje za nezodpovedné voči ľuďom, samosprávam aj zdravotníkom.

Raši vidí za poklesom opatrenia a lockdown

"Vláda nezvláda boj s pandémiou," poznamenal "hlasista" Richard Raši, pričom označil komunikáciu v koalícii za chaotickú. Zároveň vyzval vládu, aby zo Slovenska nerobila "pokusné laboratórium". Žiadna iná krajina Slovensko podľa jeho slov s celoplošným testovaním nenasleduje a ani nebude. Raši za nepredstaviteľné považuje to, že premiér hovorí o ďalšom celoplošnom testovaním, kým Slovensko nevie, koľko stáli predchádzajúce kolá.

Za výsledkom klesajúcich čísiel v súvislosti s novým koronavírusom nevidí celoplošné testovanie, ale lockdowny a zavedené opatrenia. Protipademický plán, ktorý v pondelok predstavil vicepremiér Richard Sulík, Raši označil za lepší materiál, než aký má ministerstvo zdravotníctva. Plán však mal byť podľa jeho slov pripravený už po prvej vlne, v lete.

Tretia možnosť podľa premiéra neexistuje

Ďalšie kolo plošného testovania, ktoré sa má uskutočniť v decembri, nemôže byť dobrovoľné, ako tomu bolo cez víkend 21. - 22. 11. Uviedol to premiér Igor Matovič pred zasadnutím ústredného krízového štábu.

"My sa musíme rozhodnúť, buď tu bude masívne testovanie, alebo očakávam od kolegu Sulíka, že sa tu postaví a povie, že bude tvrdý lockdown," povedal Matovič. Poukázal, že tretia možnosť neexistuje, pretože "v lekárni sa nedá kúpiť liek na koronu". Poznamenal, že je dôležité sa zaujímať aj o stav pacientov v nemocniciach.

Premiér sa vyjadril aj k víkendovému testovaniu. Povedal, že s ministrom obrany Jaroslav Naďom očakávali, že sa príde testovať zhruba tretina ľudí. "Bolo to niekde okolo 30 percent," poznamenal Matovič. Ako tvrdí, bol to test toho, či "dokážeme ísť v ústrety tým najťažším trom mesiacom, ktoré nás čakajú""Z toho jednoznačne vyplýva, že robiť akékoľvek plošné testovanie postavené na dobrovoľnosti absolútnej by boli vyhodené peniaze," uzavrel premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok