Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vedcom sa podarilo za pár minút vyrobiť diamanty pri izbovej teplote

Vedcom sa podarilo za pár minút vyrobiť diamanty pri izbovej teplote
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo skutočné vzácne diamanty sa tvoria miliardy rokov hlboko pod zemou, kde extrémne tlaky a teploty vytvárajú správne podmienky na kryštalizáciu uhlíka, vedci pracujú na výhodnejších spôsoboch vytvárania týchto drahých kameňov. Medzinárodnému tímu vedcov sa teraz podarilo tento proces zredukovať na pár minút a demonštrovať tak novú techniku, pri ktorej sa umelo vytvorený diamant nielenže rýchlo formuje, ale vzniká dokonca pri izbovej teplote.

Umelé verzie vzácneho a mimoriadne húževnatého materiálu by si mohli nájsť uplatnenie ako nové nástroje na rezanie ultra tvrdých materiálov, ako nové druhy ochranných povlakov alebo ako súčasť iných priemyselných zariadení, kde je húževnatosť materiálu žiadaným atribútom.

Najnovší prielom v oblasti výroby umelých diamantov sa podaril vedcom z Austrálskej národnej univerzity (ANU) a z univerzity RMIT. V štúdii použili takzvanú článok diamantovej kovadliny, čo je zariadenie, ktoré používajú vedci na generovanie extrémnych tlakov potrebných na vytváranie ultra tvrdých materiálov. Tímu sa podarilo vyvinúť tlak, ktorý by sa dal prirovnať 640 africkým slonom, ktorí stoja na špičke baletnej topánky. V zariadení pritom vznikla neočakávaná reakcia medzi atómami uhlíka.

Autorka štúdie Xingshuo Huang so zariadením použitým na výrobu laboratórne vyrobených diamantov.

Podľa vedcov pôsobila na uhlík krútivá alebo klzná sila, ktorá umožnila atómom uhlíka sa pohybovať a vytvárať bežné diamanty a takzvané Lonsdaleit (hexagonálne) diamanty. Tieto bežné diamanty sú typom, ktorý môžeme nájsť v zásnubnom prsteni, zatiaľ čo diamanty Lonsdaleit sú vzácnejšie a vyskytujú sa v miestach dopadu meteoritu. Pomocou pokročilej technológie elektronónového mikroskopu bol tím schopný podrobne preskúmať vzorky a zistil, že materiály sa vytvorili v pásmach, ktoré prirovnávajú k „riekam“ diamantu.

Snímky ukázali, že vďaka novej metóde sa bežné diamanty tvoria len uprostred týchto Lonsdaleite „riečnych“ žíl. Tím dúfa, že táto technika im umožní vyrobiť zmysluplné množstvo umelých diamantov, najmä diamantov typu Lonsdaleit, o ktorom sa predpokladá, že bude o 58 percent tvrdší ako bežné diamanty.

Tím zistil, že diamanty boli vytvorené v pásmach, ktoré prirovnávajú k „riekam“.