Jasné pravidlá, regionálny prístup. Sulík ukázal plán proti nákaze

TA3
23.11.2020 09:20

Splnil si “domácu úlohu” od premiéra. Vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík predstavil vlastný protipandemický plán, ktorý sa vo viacerých veciach líši od toho, ktorý realizuje Igor Matovič. Dokument má 20 strán, je pomerne podrobný, podľa Sulíka je jasný a umožní ľuďom, aby sa vopred pripravili.

“Boj proti koronavírusu na Slovensku prebieha chaoticky, najmä teraz na jeseň. Ignorujú sa názory odborníkov a panuje veľká miera mikromanažmentu,” začal Sulík. Alternatívny plán, ktorý nazvali Semafor zdravia, vytvárali so skupinou odborníkov. Základnou myšlienkou je rozlišovať medzi regiónmi, ktoré sú viac a menej nakazené.

Richard Sulík: "Jasný, konkrétny, logický, pochopiteľný plán je to, čo nám chýba ako soľ. Nepovažujem za správne uplatniť jednu sadu opatrení na celé Slovensko."

Semafor Zdravia by TVTA3 on Scribd

Pre Sulíka je dôležité, že navrhované opatrenia by platili vopred a dlhodobo a všetci by sa na ne mohli pripraviť. Testovanie ľudí by bolo podľa Sulíka nezávislé od okresov a reagovalo by na konkrétne situácie.

Všeobecné opatrenia:
-Pravidlá správania sa pri symptómoch, pri pozitívnom výsledku testu a pre spolubývajúcich
-Nosenie rúšok v interiéri
-Rúška pre každého dôchodcu (dostávali by ich poštou)
-Sociálny odstup dva metre
-Dezinfekcia rúk
-Vetranie a zvlhčovanie vzduchu
-Zníženie mobility

SaS nepodporí celoplošné testovanie na celom území Slovenska, ako o ňom hovorí premiér Igor Matovič. Je len za pretestovanie najviac zasiahnutých regiónov.

Semafor zdravia je rozdelený na osem kapitol, prvá sa týka všeobecných podmienok, ktoré platia vždy. Presne stanovuje, ako sa majú ľudia správať, ak sa u nich prejavia symptómy, ak sa stretli s nakazeným alebo sa vrátili z červenej krajiny. Ľudia totiž podľa Jany Bittó Cigánikovej často nevedia, čo majú robiť a ako sa majú správať. Základom je nosenie rúšok, dodržiavanie odstupov a dezinfekcia. SaS taktiež navrhuje, aby dôchodcovia dostávali poštou 15 rúšok mesačne zadarmo a navrhujú aj obmedzenie bezplatnej dopravy.

Špecifické opatrenia:
-Slovensko by sa rozdelilo na 36 obvodov
-Pre obvody by sa vypočítalo “skóre”. (Pozerať na počet infikovaných je nedostačujúce)
-Pre obvody sa na základe skóre vytvoria farebné pásma. Každá farba bude mať svoju sadu opatrení

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok