Fotogaléria: Srbského patriarchu pochovali. S bozkami i bez rúšok

TA3 TASR
22.11.2020 17:03

Tisíce ľudí sa v nedeľu zúčastnili na pohrebe patriarchu srbskej pravoslávnej cirkvi Irineja, ktorý tento týždeň zomrel na následky koronavírusu. Viacerí prítomní však ignorovali preventívne opatrenia proti šíreniu pandémie.

Fotogaléria: Srbského patriarchu pochovali. S bozkami i bez rúšok
SITA/AP

Väčšina kňazov a mnohí smútiaci počas omše v Katedrále svätého Sávu v srbskom hlavnom meste Belehrad nenosili rúška ani nedodržiavali spoločenský odstup, bozkávali sklenený štít zakrývajúci Irinejove pozostatky a na sväté prijímanie bola použitá jediná lyžica.

Irinej (90) skonal v piatok, tri týždne po pohrebe hlavy srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore Amfilohijeho Radoviča, ktorý zomrel na zápal pľúc spôsobený ochorením COVID-19. V zaplnenom kostole, kde zaňho vtedy viedol modlitby, taktiež mnohí zúčastnení nemali rúška, nedodržiavali rozostupy a viacerí pobozkali biskupovo telo uložené v otvorenej rakve.

Irinej, ktorého začiatkom mesiaca hospitalizovali, patril medzi vplyvných srbských cirkevných hodnostárov a otvorene vyzýval na zlepšenie vzťahov s rímskokatolíckou cirkvou. Vravieval, že obe cirkvi by mali prekonať historické rozdiely. Bol však aj veľký nacionalista, často kritizoval západnú politiku a veril, že Srbi sú historickými obeťami nespravodlivosti. Srbskí kňazi ešte donedávna bagatelizovali hrozbu globálnej pandémie. Od smrti Amfilohijeho a hospitalizácie Irineja však apelujú na svojich farníkov, aby smrteľný vírus brali vážne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok