Ak sa nepoučíme, po novom roku dorazí tretia vlna, varuje WHO

TA3 TASR
22.11.2020 14:54

Splnomocnenec Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre boj s ochorením COVID-19 David Nabarro očakáva tretiu vlnu pandémie koronavírusu v Európe na začiatku roka 2021, ak krajiny zopakujú prístup, akým voči pandémii bojovali počas druhej vlny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ak sa nepoučíme, po novom roku dorazí tretia vlna, varuje WHO
SITA/AP(ilu)

"V letných mesiacoch (európske štáty) nezvládli vybudovať potrebnú infraštruktúru po tom, čo dostali prvú vlnu pod kontrolu," uviedol Nabarro v rozhovore pre švajčiarske noviny Solothurner Zeitung. "Teraz máme druhú vlnu pandémie. Ak nevybudujú potrebnú infraštruktúru, začiatkom budúceho roka budeme zažívať tretiu vlnu," upozornil.

Európa v súčasnosti opäť zažíva prudké nárasty infikovaných: v Nemecku a vo Francúzsku v sobotu zaznamenali 33.000 ďalších prípadov nákazy, vo Švajčiarsku a v Rakúsku denne pribúdajú tisíce infikovaných, pričom Turecko evidovalo rekordných 5532 nových prípadov.

Nabarro v tomto smere pochválil reakciu ázijských krajín, ako je Južná Kórea, kde je relatívne nízky počet prípadov nákazy koronavírusom. "Ľudia dodržiavajú odstup, nosia rúška, sú v karanténe, keď sú chorí, umývajú si ruky...a tým chránia najohrozenejšie skupiny," povedal.

Nabarro tiež podotkol, že Ázia neuvoľnila epidemiologické opatrenia predčasne. "Musíte počkať, kým počet prípadov nebude nízky a aj nízky zostane," dodal s tým, že reakcia európskych krajín na COVID-19 bola "nedostatočná".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok