Naď informoval o priebehu testovania, odhalili stovky pozitívnych

TA3 SITA
21.11.2020 15:56

V rámci ďalšieho kola testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus zdravotníci do 12. hodiny otestovali 31 548 ľudí, z ktorých bolo 602 pozitívnych, čo predstavuje 1,91 percenta. Na tlačovej konferencii v Púchove o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď. Ďalšie kolo plošného testovania prebieha cez víkend v 458 mestách a obciach.

Rady sa netvorili

„Testovanie je celkovo pokojné, evidujeme približne tretinový záujem oproti testovaniu pred dvomi týždňami, keď sa testovalo v 45 okresoch na Slovensku. Nikde sa netvoria rady, testovanie je plynulé a neevidujeme takú situáciu, žeby na odberné miesta prichádzali vo veľkom ľudia z iných regiónov. Som rád, že ľudia vypočuli našu prosbu, pretože starostovia a primátori chcú vedieť, aká je reálna situácia so zamorenosťou v ich regiónoch,“ poznamenal Naď.

Priebežné štatistiky naznačujú, že pri nižšej účasti viaceré okresy vykážu vyššiu mieru pozitivity než pred dvomi týždňami. „Máme potvrdené takmer z každého regiónu, že na testovanie prichádzajú ľudia, ktorí pociťujú nejaké príznaky a tým sa zvyšuje percento pozitívnych prípadov v jednotlivých samosprávach. Chcel by som poprosiť starostov a primátorov, že ak chceme mať spoločne čo najpresnejšie číslo o zamorenosti regiónov, mali by sa nejakým spôsobom posnažiť motivovať svojich obyvateľov k vyššej účasti,“ podotkol minister obrany. Podľa jeho slov aktuálne najvyššiu mieru pozitívnych prípadov hlásia regionálne vojenské veliteľstvá vo Zvolene a Hlohovci.

Každý odchádza s certifikátom

Naď tiež upozornil, že podobne ako pri predchádzajúcich kolách testovania každý otestovaný človek odchádza z odberného miesta s certifikátom. Vyjadril sa aj k otázke aktuálneho odmeňovania zdravotníkov. „V záujme administratívneho zjednodušenia výpočtu bola tentoraz odmena stanovená paušálne na 200 eur za každý testovací deň,“ uviedol Naď.

Minister obrany tiež odmietol špekulácie o tom, že odovzdávanie údajov do centrálneho systému dát trvá aj viac ako týždeň. „Chcem upozorniť, že do 48 hodín sú všetky údaje o pozitívne testovaných ohlásené na príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva tak, aby ich pracovníci mohli, podobne ako pri PCR testoch, dohľadávať kontakty a vykonávať ďalšie príslušné úkony,“ dodal Naď s tým, že regionálnym hygienikom po celom Slovensku naďalej pomáha 300 vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok