Revolúcia v medicíne? Nový typ vakcíny môže poraziť i rakovinu

TA3 ČTK
21.11.2020 06:00

Úspechy vo vývoji takzvanej mediátorovej RNA, teda mRNA vakcíny proti koronavírusu nie sú prelomové len v boji proti pandémii. Sú aj predzvesťou obratu v liečbe rakoviny. Zhodujú sa na tom odborníci a hovoria o tom aj politici. Očkovanie mRNA proti rôznym formám rakoviny vedci skúšajú zatiaľ v rámci klinických testov, žiadna taká vakcína pre použitie u ľudí však doposiaľ nebola schválená.

Revolúcia v medicíne? Nový typ vakcíny môže poraziť i rakovinu
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Poslíček s návodom pre imunitný systém

"Stojíme pred veľkou revolúciou v medicíne," vyhlásila v Spolkovom sneme nemecká poslankyňa konzervatívnej únie CDU/CSU Katrin Stafflerová, ktorá vyzvala k väčším investíciám do tejto oblasti. Vakcíny mRNA, ktoré slúžia ako poslíček s návodom pre imunitný systém, politička považuje za možný kľúč k liečbe rakoviny.

Postupom proti rakovine na báze mRNA sa dlhodobo zaoberajú zakladatelia nemeckého BioNTechu Ugur Sahin a Özlem Türeciová. Práve vakcína mRNA vyvíjaná BioNTechom v spolupráci s americkou firmou Pfizer dosiahla proti Covid-19 podľa výsledkov z poslednej fáze testov účinnosť 95 percent.

Biontech nie je jediný, kto sa venuje výskumu liečby rakoviny. Aj ďalšie spoločnosti robia klinické štúdie vplyvu mRNA na rôzne druhy rakoviny.

vakcna-ilu_0a14036f-dcad-00f6.jpg

Odborníkom z BioNTechu uverejnili v roku 2017 v magazíne Nature štúdiu o tom, ako všetkým pacientom so zhubným melanómom, ktorí dostali látku s namieru upravenou mRNA, pozitívne zareagoval imunitný systém. U ôsmich z trinástich testovaných pacientov potom v rozmedzí roku až dvoch nenastalo žiadne zhoršenie stavu.

Čím sa líši od tradičných vakcín

Vakcína mRNA sa od tých tradičných líši tým, že neobsahuje žiadnych mŕtvych či oslabených pôvodcov choroby, ale  genetickú informáciu vírusu. Táto metóda sa prirovnáva k návodu, podľa ktorého si telo dokáže vytvoriť vlastné protilátky. Za ďalšiu výhodu profesor Klaus Cichutek z Inštitútu Paula Ehrlicha považuje to, že RNA má jednoduchú štruktúru, čo otvára možnosť do niekoľkých týždňov vyprodukovať milióny dávok.

S nástupom vakcín na báze mRNA kritici uvádzajú, že táto cesta je príliš riziková, pretože by mohla vyvolať autoimunitné ochorenie alebo viesť k zmenám DNA. Prívrženci konšpiračných teórií majú strach, že vlády sa očkovaciu látku pokúsia zneužiť na genetickú premenu ľudí.

Šéf nemeckej očkovacej komisie Thomas Mertens hovorí, že neexistuje žiadny dôkaz o tom, že tento typ vakcín vyvoláva zmeny v ľudskej DNA. Vzhľadom k súčasným znalostiam taktiež nie je nutné obávať sa dlhodobých následkov.

Prečo je metóda bezpečná

Profesor Cichutek tvrdí, že neexistuje žiadne nebezpečenstvo integrácie mRNA do ľudského genómu. "Genóm sa u ľudí nachádza vo forme DNA v bunkovom jadre. Integrácia ribonukleovej kyseliny (RNA) do deoxyribonukleovej (DNA) nie je možná okrem iného aj pre rozdielnu chemickú štruktúru," vysvetľuje. Molekulárna biologička Tugce Aktasová z Inštitútu Maxa Plancka k tomu poznamenáva, že teoreticky je možné všeličo vďaka reverznej transkripcii. Prakticky sa však takáto pravdepodobnosť rovná nule. Reverzná transkripcia je proces, keď sa genetická informácia dostáva z RNA do DNA.

Virologička Ulrike Protzerová z Helmholtzovho strediska v Mníchove uvádza, že len málo vírusov má pre takúto transkripciu potrebný enzým. "Sú to vlastne len HIV, HTLV a HVB," vysvetlila. Tieto vírusy vyvolávajú choroby AIDS, T-bunkovú leukémiu a hepatitídu B.

Reverzná transkripcia je proces, keď sa genetická informácia dostáva z RNA do DNA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok