Šéf Európskeho parlamentu na Slovensku: Sme osudovo prepojení

TA3, TASR
18.9.2012 11:47

Spoločná európska mena euro prináša pre Slovensko nesporné výhody. "V tejto krajine je 85 % hrubého domáceho produktu pôvodom z exportu, práve preto je jasné, aké výhody pre ňu prináša spoločná mena," zdôraznil v Národnej rade predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Šéf Európskeho parlamentu na Slovensku: Sme osudovo prepojení
SITA

Európania sa tak musia v súčasnom období viac ako predtým naučiť žiť a konať spolu. "Hlásenie sa k spoločnej mene je dôležité. Európa je osudovo prepojenou a solidárnou spoločnosťou," upozornil s tým, že iný prístup či priamo vystúpenie člena z eurozóny by malo fatálne dôsledky. Príkladom je napríklad neochota investorov vstupovať na trh s neistou existenciou meny.

Zároveň prejavil veľkú vďaku za slovenskú solidaritu. Tú ocenil najmä z dôvodu, že Slováci pomáhajú ľuďom v iných krajinách únie aj napriek svojim nižším dôchodkom či platom. "Vy ste solidárni s Európou a Európa je solidárna s vami," podotkol Schulz. Prisľúbil tak pomoc Slovákom a snahu bojovať za garanciu eurofondových prostriedkov, podporiť vstup investorov a pomoc pri zamestnávaní mladých ľudí.

Šéf europarlamentu upriamil pozornosť poslancov aj na ďalšie výhody spoločného európskeho zoskupenia. "Európska integrácia nám poskytla najdlhšie obdobie mieru a blahobytu na našom kontinente. V tejto krajine je veľmi veľa občanov, ktorí zažili komunistické Československo, potom sa stali slobodnými občanmi, oduševnene bojovali za slobodou a nakoniec rozdelili ČSR," uviedol.

Dodal, že suverénne Slovensko sa neskôr stalo členom Európskej únie a eurozóny, čo si vyžadovalo aj transfer len nedávno získanej suverenity. "Mám tak pochopenie pre Slovensko aj iné krajiny, ktoré majú pocit, že sú v súčasnosti pod tlakom," uviedol a pripomenul úlohu politikov v tomto procese, ktorí by sa mali vcítiť do kože občanov, počúvať ich obavy a neodbiť ich iba s označím za euroskeptikov.

Sulík si konflikt so Schulzom nevyjasnil

Predseda SaS Richard Sulík si dnes konflikt so šéfom Európskeho parlamentu, ktorý sa medzi nimi odohral pred časom na pôde nemeckej televízie počas debaty o riešeniach finančnej krízy, veľmi nevyjasnil. "Priestor na vyjasnenie bol obmedzený, stretnutie bolo povrchné," povedal Sulík.

So Schulzom sa stretol predtým, ako predseda EP predstúpil so svojim prejavom v pléne. Sulík podľa vlastných slov čakal, že keď nie pred vystúpením, tak v pléne bude priestor na diskusiu. K tej nedošlo, z čoho Sulík viní šéfa NR SR Pavla Pašku.

"Ako sa na správneho socialistu patrí, pán Paška nepripustil žiadnu diskusiu. Aspoň dve minúty som chcel využiť na to, aby som povedal, že sú to veľmi nebezpečné veci, o ktorých pán Schulz hovoril. Ale dnes bol priestor na vyjasnenie obmedzený," uviedol Sulík.

Šéf liberálov dodal, že pri krátkom stretnutí so Schulzom mu pripomenul pár zásadných vecí. Pokiaľ ide o rozdielnosť názorov medzi ním a šéfom EP, tie si obaja podľa Sulíka uvedomujú. Potvrdil to aj Schulz, ktorý stretnutie so Sulíkom komentoval slovami: "Bola to zaujímavá diskusia, veľmi slušná a zdvorilá výmena názorov, ale čo sa obsahu týka, Sulík a ja sa v týchto našich životoch nestaneme politickými priateľmi."

Záznam zo Schulzovho vystúpenia

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok