Pompeo navštívil Golanské výšiny. Provokatívne, reaguje Sýria

TA3 TASR
20.11.2020 06:56

Sýrska vláda odsúdila amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea za jeho "provokatívnu" štvrtkovú návštevu pôvodne sýrskych Golanských výšin, ktoré Izrael obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967.

Pompeo navštívil Golanské výšiny. Provokatívne, reaguje Sýria
SITA/AP

"Pompeova návšteva je provokatívnym krokom pred koncom funkčného obdobia Trumpovej vlády a zjavným porušením suverenity Sýrskej arabskej republiky," uvádza sa vo vyhlásení sýrskeho ministerstva zahraničných vecí, ktoré citovala štátna tlačová agentúra SANA. Podľa ministerstva takéto pochybné návštevy nabádajú (Izrael), aby pokračoval vo svojom nebezpečnom a nepriateľskom prístupe.

Pompeo vo štvrtok odsúdil výzvy niektorých elít z Európy a USA, ktoré naliehajú na Izrael, aby Golanské výšiny vrátil späť Sýrii. "Predstavte si to riziko pre Západ a Izrael, ak by sa tohto miesta zmocnil sýrsky prezident Bašár Asad," povedal Pompeo. Americký minister zahraničných vecí v rámci svojej cesty navštívil aj izraelskú osadu Psagot v Predjordánsku a tamojší vinársky závod. Stal sa tak prvým šéfom diplomacie Spojených štátov, ktorý oficiálne navštívil Golanské výšiny a židovské osídlenie na okupovanom západnom brehu rieky Jordán.

Americký prezident Donald Trump sa odklonil od dlhoročného medzinárodného konsenzu, keď 25. marca 2019 uznal izraelskú zvrchovanosť nad časťou pôvodne sýrskych Golanských výšin. Medzinárodné spoločenstvo tento krok nikdy neuznalo a odsúdilo aj marcovú zmenu postoja Spojených štátov k tejto otázke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok