Krajčí hodnotil pandemickú situáciu. Stále nie je dobrá

TA3 SITA
19.11.2020 11:00

Situácia na Slovensku momentálne podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího stále nie je dobrá, hoci sa pomaly stabilizuje. "My nemáme zelené regióny, niektoré sa blížia k svetločerveným alebo oranžovým, ale tie čísla nikde nemáme veľmi dobré," povedal po rokovaní vlády.

Za pozitívum však Krajčí považuje to, že už niekoľko dní nestúpa počet hospitalizovaných a fakt, že nie je nutné reprofilizovať ďalšie lôžka v nemocnica. Či a kedy by mohlo byť ďalšie kolo plošného testovania a akú bude mať podobu, nepovedal, pripomenul však, že každé takéto testovanie zráža reprodukčné číslo.

Krajčí taktiež potvrdil, že otvorenie všetkých škôl by prinieslo obrovskú socializáciu a podľa všetkého aj zrýchlenie šírenia vírusu. Zopakoval, že v tejto situácii nie je možné pozerať sa rovnako napríklad na čiastočné otvorenie kostolov. "Epidemiologicky sú to neporovnateľné veci," skonštatoval.

Situácia v Bratislavskom kraji nie je v porovnaní s inými podľa Krajčího dramatická. Z pohľadu hospitalizovaných pacientov s Covid-19 je na tom po Trnavskom kraji najlepšie. "Rozumiem, že reprofilizácie v nemocniciach môžu spôsobovať určité ťažkosti, ale čo sa týka percenta reprofilizovaných lôžok v Univerzitnej nemocnici Bratislava, ide o minimum. Bratislavský kraj na tom nebol a ani nemôže byť zle, a vôbec sa nedá porovnať s niektorými oveľa zasiahnutejšími krajmi a nemocnicami, ktoré sú najmä na severe Slovenska," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok