Sulík musel ustúpiť, antigénové testy bude kupovať jeho rezort

TA3 TASR SITA
19.11.2020 10:01

Minister hospodárstva Richard Sulík má zabezpečiť obstaranie 16 miliónov antigénových testov. Potvrdil to po rokovaní vlády. Návrh predložil premiér Igor Matovič. Sulík najprv s takýmto postupom nesúhlasil.

Uznesenie, ktoré poverilo Sulíka nákupom miliónov testov, bolo podla premiéra Igora Matoviča najdôležitejším hlasovaním na vláde. Matovič by chcel, aby sa Sulík tejto úlohy “veľmi rýchlo chopil”. Matovič upresnil, že testy by mal rezort hospodárstva obstarať k 2., 9., 16. a 31. decembru. Tieto termíny považuje za "štedré" a "realistické".

Sulík po rokovaní kabinetu avizoval, že v súvislosti s nákupom zriadi výberovú komisiu, do ktorej prizve aj zástupcov opozície a tretieho sektora. Chce sa obrátiť aj na úrad pre verejné obstarávanie, aby zistil, ktoré spôsoby obstarania sú v súlade so zákonom. Oslovil aj najvyšší kontrolný úrad, či je nákup v súlade s kompetenciami ministerstva hospodárstva.

Svoj zámer dať úlohu ministrovi hospodárstva zdôvodnil predseda vlády tým, že chce využiť jeho voľné kapacity. "V záujme materiálnej pripravenosti na možné ďalšie testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo antigénových testov," uvádza sa v predkladacej správe. Sulíka premiér dlhodobo kritizuje pre jeho názory v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Richard Sulík najprv s takýmto postupom nesúhlasil. Nerozumel, prečo by mal byť obstarávaním testov poverený jeho rezort.  "Nerozumiem tomu, lebo v kompetenčnom zákone sú jednoznačne stanovené úlohy, ktoré má ministerstvo hospodárstva vykonávať. Nákup testov k nim nepatrí," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok