Trestné oznámenie aj spis z inšpekcie. Čo našli u Krajmera

TA3 SITA
19.11.2020 09:24

Policajti pri domovej prehliadke u obvineného bývalého šéfa protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róberta Krajmera našli päť rokov staré trestné oznámenie súvisiace s vydieračskou kauzou.

Trestné oznámenie aj spis z inšpekcie. Čo našli u Krajmera
TASR/Radovan Stoklasa

Doma mal mať celý spis

Ako ďalej informujú Aktuality, prípad sa týka veľkopodnikateľa s ovocím a zeleninou Jána Geöreögha z Trenčianskych Stankoviec. Ten podľa portálu trestné oznámenie podal pre pochybné a zrejme úplne fiktívne vyšetrovanie jemu blízkej firmy Mirach. „Bývalý funkcionár NAKA mal doma aj takmer celý spis inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá v minulosti postup policajtov preverovala," uvádzajú Aktuality.

Prípad firmy Mirach sa podľa portálu spomína v uznesení o obvinení členov skupiny Norberta Bödöra. „Podľa vyšetrovateľov mal práve Róbert K. v júni 2014 osloviť policajta Vladimíra B., aby vyžiadal od Geöreögha účtovníctvo jeho firmy Mirach. V podnikateľovi chceli podľa aktuálnych zistení vyšetrovateľov vzbudiť dojem, že má problémy, lebo firma je podozrivá z daňovej trestnej činnosti. Opak bol pravdou, obchodník s ovocím a zeleninou žiadne daňové podvody nerobil a ani operatívne preverovanie nič také nepotvrdilo," napísal portál.

Policajt Vladimír Bisták mal v minulosti podľa portálu kontaktovať podnikateľa a vypýtal si od neho firemné účtovníctvo za posledné dva roky. Nepredstavil sa však vlastným menom, vydával sa za podplukovníka Kováčika. „Falošné priezvisko uviedol aj v žiadosti o vydanie podkladov. Dokonca tam napísal spisovú značku, pod ktorou polícia viedla iný, v tom čase už skončený prípad,” píšu Aktuality s tým, že podnikateľ odovzdal policajtovi účtovníctvo na CD-čku.

50-tisíc eur za očistenie

„Potom som sa sprostredkovane dozvedel, že keď dám asi 20-tisíc, tak sa akože dozviem, čo ako je, a že keď dám 50-tisíc, tak ma očistia. Jasné, že som vedel, že ide o podvod,“ uviedol pre portál podnikateľ. Peniaze policajtovi neodovzdal a podal trestné oznámenie.

Portál pripomína, že Róberta Krajmera aj Vladimíra Bistáka pre prípad Mirach obvinili zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vladimír Bisták s políciou spolupracuje, stíhajú ho na slobode. „Hovorí aj o Róbertovi K., ktorý ho mal pri vypaľovaní firmy Mirach inštruovať,” napísal portál. Prípadom sa pritom podľa Aktualít už v minulosti zaoberala policajná inšpekcia. „Inšpekcia začala trestné stíhanie vo veci prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a podvodu v štádiu pokusu. Napokon však dospela k záveru, že nejde o nič vážne a policajtov nehnala pred súd,” dodal portál.

Z pozície šéfa protikorupčnej jednotky NAKA odišiel Krajmer v marci 2018 po vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Kritike čelil po medializovaných informáciách o jeho prítomnosti na mieste činu na začiatku vyšetrovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok