Toto tu nebolo desaťročia. Trump blokuje tím svojho nástupcu

TA3 ČTK
19.11.2020 06:00

Súčasná administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa blokuje tím nastupujúceho nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena spôsobom, ktorý nemá obdobu najmenej za posledných vyše 50 rokov. Informuje o tom server Politico. Kvôli Trumpovi hrozí, že Biden nebude v januári dostatočne pripravený na prevzatie moci.

Toto tu nebolo desaťročia. Trump blokuje tím svojho nástupcu
SITA/AP

Ani čaj v Bielom dome sa nekoná

Trump zatiaľ nezavolal zvolenému prezidentovi Bidenovi, nekomunikujú ani ich tímy. Biely dom ani federálne ministerstvá a agentúry s tímom demokrata Bidena zatiaľ vôbec nespolupracujú. Prvá dáma Melania doposiaľ nepozvala Jill Bidenovú na čaj do Bieleho domu.

Odovzdávanie moci v USA je rokmi preverený a pomerne jasne daný proces, ktorý však závisí na základnom predpoklade, ktorý bol až doteraz samozrejmý - odchádzajúci prezident musí uznať svoju prehru a svojho nástupcu. To však Trump odmieta a odvoláva sa na doteraz nepreukázané tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch, ktoré podľa neho pomohli demokratom.

Trumpom vymenovaná šéfka Všeobecnej správy služieb Emily Murphyová vzhľadom k situácii stále odmieta označiť Bidena za víťaza volieb, čím jeho tímu odopiera financie i prístup do úradov, kde by sa budúci vládni činitelia mohli začať pripravovať na prevzatie agendy. Pracovníci nastupujúcej Bidenovej administratívy zatiaľ ani neprechádzajú nutnými bezpečnostnými previerkami.

Nespokojní americkí prezidenti

Takýto stav by pritom podľa Politico mohol trvať až do decembra, keď musia štáty oficiálne zaslať Kongresu finálny súčet hlasov. Podľa niektorých republikánov blízkych Trumpovmu tímu bude prezident dovtedy trvať na tom, že demokrati tohtoročné voľby "ukradli".

Pre túto situáciu trpí aj obraz USA vo svete, keďže krajina, ktorá vystupuje ako model demokracie, pôsobí chaoticky a zraniteľne.

Táto situácia pritom nemá obdobu najmenej od roku 1963, keď bol moderný spôsob odovzdávania vlády stanovený federálnym zákonom. V roku 2000 sa síce čakalo niekoľko týždňov na konečný výsledok volieb a nakoniec zasiahol najvyšší súd, obaja vtedajší kandidáti George Bush mladší a Al Gore však v medziobdobí aspoň dostávali najnovšie informácie od spravodajských agentúr, aby boli v prípade zvolenia pripravení. Trumpova administratíva však s Bidenom nespolupracuje ani týmto spôsobom.

Podľa historika Michaela Beschlossa, ktorý sa špecializuje na amerických prezidentov, sa už v minulosti stalo, že niektoré odchádzajúce hlavy štátov neboli spokojné so svojou prehrou. Otcovia zakladatelia americkej únie však podľa neho "ani vo svojich najdivokejších snoch" nepredpokladali, že by niektorý prezident odmietol uznať svoju prehru a že by nechcel opustiť funkciu.

Príde vôbec Trump na inauguráciu?

Podľa niektorých Trumpových spojencov nie je isté ani to, či dosluhujúci prezident príde na inauguráciu svojho oponenta. Tá sa má konať 20. januára. Stal by sa tak len štvrtým prezidentom v histórii, ktorý by sa takto zachoval. Naposledy to urobil Andrew Jackson, ktorý z Bieleho domu odišiel v roku 1837, uviedol historik Thomas Balcerski. "V modernej dobe to nemá obdoby. Prezidentovi Trumpovi sa zase raz podarilo spolitizovať aspekt demokratického vládnutia, ktorý by mal byť nepolitický," dodal.

Experti pritom varujú, že nespolupráca môže mať aj praktické dopady. Komisia vyšetrujúca teroristické útoky z 11. septembra 2001 v New Yorku uviedla, že práve prechod od jednej administratívy k druhej krátko pred útokom  viedol k nedostatočnému zdieľaniu informácií medzi vládnymi agentúrami a k ich neschopnosti zabrániť tomuto incidentu.

Biden taktiež v pondelok Trumpovmu tímu odkázal, že ak nebudú oba tieto tábory spolupracovať v boji s pandémiou, zomrie zbytočne veľa ľudí. "To hlavné je, že naši nepriatelia sa dívajú na obdobie striedania administratív ako na okamih politickej slabosti, ktorý sa budú snažiť zneužiť, ak to bude možné," povedal Michael Chertoff, bývalý minister vnútornej bezpečnosti v Bushovej vláde.

Podľa komisie vyšetrujúcej teroristické útoky z 11. septembra v New Yorku prechod od jednej administratívy k druhej krátko pred útokom viedol k neschopnosti zabrániť incidentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok