Do parlamentu by sa dostalo sedem strán, ukázal nový prieskum

TA3 TASR
15.11.2020 15:11

Ak by sa voľby do národnej rady konali začiatkom novembra, vyhrala by ich strana Hlas – sociálna demokracia. Do parlamentu by sa dostalo celkovo sedem politických subjektov. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median pre Rozhlas a televíziu Slovenska.

V parlamentných voľbách by zvíťazil Hlas-SD s 20,3 percentami hlasov. Voliť by určite išlo 55 percent ľudí. Najdôveryhodnejšou političkou je prezidentka Zuzana Čaputová. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median pre RTVS, ktorý sa realizoval v termíne od 6. do 11. novembra na vzorke 1018 ľudí nad 18 rokov. Výsledky zverejnili v nedeľnej politickej diskusnej relácii verejnoprávnej televízie.

Hlasovať by v hypotetických voľbách prišlo dokopy 73 percent opýtaných, 18 percent opýtaných odpovedalo, že by "skôr prišli". Odpoveď "skôr nie" si zvolilo šesť percent opýtaných. Určite by neprišlo voliť 21 percent opýtaných. Druhé miesto by získalo OĽANO s 16,6 percentami. Nasledovala by SaS s 12,5 percentami hlasov, ďalej Progresívne Slovensko so 7,3 percentami hlasov. Pod hranicou siedmich percent by skončili ĽSNS (6,9 percenta opýtaných) a Smer-SD (6,3 percenta opýtaných). Koaličná strana Sme rodina by získala 5,8 percenta hlasov.

Pod hranicou piatich percent by skončilo KDH (4,4 percenta) a Za ľudí (4,1 percenta). SMK-MPK by mala 3,2 percenta. SNS 2,4 percenta, Dobrá voľba 2,3 percenta, Most-Híd 1,6 percenta hlasov a strana Vlasť 1,5 percenta hlasov.

Najdôveryhodnejšou je podľa opýtaných hlava štátu. Po nej nasleduje líder strany Hlas-SD a poslanec NR SR Peter Pellegrini (nezaradený). Tretiu priečku získal šéf koaličnej SaS Richard Sulík. Po ňom nasleduje premiér Igor Matovič (OĽANO), líderka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová, šéf koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár, šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico a napokon Marian Kotleba, ktorému dôveruje najmenej ľudí z opýtaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok