Testovanie zlomilo krivku, podľa Krajčího potlačilo šírenie vírusu

TA3 TASR SITA
13.11.2020 17:08

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí sa po zasadnutí pandemickej komisie vlády postavili pred novinárov a vyjadrili sa k aktuálnej situácii. Krivka nárastu pozitívnych prípadov sa podľa Krajčího zlomila. Počty začali klesať z dôvodu plošného testovania a opatrení, ktoré sú na Slovensku zavedené.

Prišli aj pozitívne správy

Krajčí zopakoval, že na veľký slovenský projekt plošného pretestovania sa pozeral celý svet. Zlomenie krivky podľa neho nasledovalo za päť dní a žiadne opatrenia by tak skoro pandémiu nepotlačili. “Zlomenie krivky je následkom testovania,” zdôraznil Krajčí s tým, že samozrejme prispeli aj protipandemické opatrenia, ktoré sú v platnosti.

"Máme dve zbrane v boji proti vírusu, lockdown alebo masívne testovanie," uviedol premiér Igor Matovič. Od šéfa SaS Richarda Sulíka naďalej žiada, aby predstavil plán ako zastaviť šírenie vírusu.

“Zďaleka nám to nerastie tak, ako sme predpokladali. Cítia to aj nemocnice,” uviedol Krajčí, ale pokračoval, že na Slovensku stúpajú počty mŕtvych aj pacientov v ťažkom stave. Ak však budeme nezodpovední, veľmi rýchlo môže podľa ministra dôjsť k opätovnému návratu krivky k rastu.

Veľmi pozitívnou správou je, že reprodukčné číslo vírusu sa dostalo pod hodnotu 1. Aktuálne je na hodnote 0,7 až 0,9. Ak by to takto bolo aj ďalej, čoskoro by sme vírus potlačili na akceptovateľnú mieru, čo však podľa Krajčího nie je reálne, keďže by sme museli neustále plošne testovať.

Zhoršovanie epidemiologickej situácie sa podľa ministra dá predpokladať v okresoch Detva, Krupina, Banská Štiavnica a Skalica. Kĺzavý medián za posledný týždeň klesol z hodnoty na 2 282 na 2 024, podľa Krajčího ide však o stále vysoké číslo. „Sme ďaleko od situácie, kedy by sme si mohli vydýchnuť,“ doplnil.

Matovič ešte pripomenul, že ďalšie kolo testovania bude v mestách a obciach, kde bola incidencia pozitívnych prípadov nad jedno percento. Zoznam samospráv dajú dokopy počas víkendu. Konať sa má 21. až 22. novembra.

Pripustili návrat semaforu

Čísla pozitívne testovaných ľudí nad 65-rokov sa oproti predchádzajúcemu týždňu mierne zlepšili, ale počty infikovaných sú stále relatívne vysoké. Najviac hospitalizovaných ľudí je v Žilinskom, Prešovskom, Nitrianskom a Trenčianskom kraji. Z niektorých nemocníc na severe sú už pacienti prepravovaní do južnejších regiónov.

Pandemická komisia sa tiež dohodla na zmene parametrov, na základe ktorých sa budú uvoľňovať opatrenia. „Na semaforový systém na Slovensku sa prejde vtedy, keď obsadenosť lôžkového fondu v nemocniciach bude na úrovni menej ako 2-tisíc pacientov,“ vysvetlil Krajčí. Druhým parametrom je, že priemerný počet nových pozitívnych prípadov za sedem dní bude na úrovní 750 prípadov denne. Tým sa nahradí parameter kĺzavého mediánu, ktorý bol na úrovni 500. Ako bude semafor vyzerať by mal minister ukázať budúci týždeň. „V podstate to je o 50 percent zvýšený ten limit. O to ľahšie by sa mala dosiahnuť hranica, keď by sa mohli zatvorené prevádzky otvárať,“ dodal Matovič.

Od pondelka sa uvoľňuje

Premiér Igor Matovič na tlačovej besede taktiež priblížil, že na Slovensku by sa mali od pondelka otvoriť kostoly, kiná, divadlá s maximálnou kapacitou 50 percent, plavárne a fitnescentrá do šiestich osôb na 15 štvorcových metrov. Rovnako začne fungovať druhá hokejová a futbalová liga.

"Ešte dnes dokončíme vyhlášky na Úrade verejného zdravotníctva SR. Spravíme všetko pre to, aby to už dnes bolo zverejnené vo vestníku úradu vlády s tým, že by to platilo od pondelka," povedal hlavný hygienik Ján Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok