Čo nutne potrebujete počas pandémie? V každej krajine je to inak

TA3 ČTK
15.11.2020 07:00

Čo je v časoch pandémie, ktorá prináša smrť a chudobu, pre spoločnosť nevyhnutné? Samozrejme, dôležité sú obchody s potravinami či lekárne. V pestrej zmesi národov a kultúr, ktoré tvoria Európu, však môžu byť odpovede rozmanité až absurdné. Čo je na jednej strane hraníc dovolené, môžu úrady hneď vedľa zakázať, píše agentúra AP.

Čo nutne potrebujete počas pandémie? V každej krajine je to inak
SITA/AP

Nedá sa zavrieť všetko

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že najspravodlivejšie by síce bolo zavrieť všetko, "pravdepodobne to však nie je najpraktickejšie" riešenie. "Pokiaľ sú ľudia spokojní, len keď je zavreté úplne všetko, tak je to stanovisko, ktoré ekonomicky nedáva zmysel," hovorí kancelárka. To je dôvod, prečo v Nemecku tentokrát zostali otvorené predajne áut. Ich uzavretie počas prvej jarnej celoštátnej karantény ublížilo obrovskému nemeckému automobilovému priemyslu.

V Belgicku, prirodzene, ostali otvorené predajne čokolády. "Čokoláda je tu skutočne nevyhnutnou surovinou," hovorí výrobkyňa čokolády Marleen Van Voslemová z čokoládovne Praleen v meste Halle južne od Bruselu. "Musí byť. Pretože čokoláda vás robí šťastnými."

Kaderníctva, kníhkupectvá

Šťastie obyvateľov Európy však na niektorých miestach visí doslova len na vlásku. Kadernícke služby, ktoré potešia množstvo ľudí, vnímajú veľmi rozdielne napríklad v Taliansku a v Británii. V krajinách južnej Európy sú kaderníctva a holičstvá považované za nenahraditeľné.

"Talianom skutočne veľmi záleží na ich vizáži a starostlivosti o telo," uvádza Charity Cheahová, spoluzakladateľka Toni&Guy Italy v Miláne. "Možno z psychologického hľadiska - vláda cíti, že návšteva salóna je chvíľou uvoľnenia od stresu a napätia, chvíľa starostlivosti o seba, ktorú ľudia potrebujú," dodáva. Naprieč Veľkou Britániou sa však ľudia v minulých týždňoch snažili dostať do kaderníctva, kým začnú platiť nové koronavírusové opatrenia.

Sú tu aj vycibrenejšie ľudské potešenia. Láska Francúzov ku knihám je neoddiskutovateľná. Žiadna iná krajina nemá viac laureátov Nobelovej ceny za literatúru a tamojšie televízne programy, ktoré recenzujú knihy, kedysi sledovali milióny divákov. Pri dnešnej prechádzke po Paríži však zistíte, že kníhkupectvá sú zavreté.

Problémy malých obchodov

Sylvia Whitmanová, ktorá prevádzkuje slávne kníhkupectvo Shakespeare and Company, potichu zúri pri pomyslení na veľké on-line platformy, ktoré počítajú zisky, kým jej obchod je zavretý. Jej tržby od jarnej karantény klesli o 80 percent. "Už ma unavuje, že čím ste väčší, tým viac si môžete dovoliť ignorovať nariadenia, môžete sa vyhýbať daniam, nájdete si cestičky," kritizuje. "Čím ste menší, tým drahšie a zložitejšie veci sú," dodáva.

Len čo sa ocitnete za hranicami, v susednom Belgicku, knihy sa zrazu stanú nenahraditeľnými. Wouter Cajot, majiteľ kníhkupectva 't Stad Leest v Antverpách, však nevie, čo si má myslieť. Karanténne opatrenia znížili počet okoloidúcich a potenciálnych záujemcov o knihy na hŕstku a on sa musí rozhodovať, či mu náklady na energie a mzdy zamestnancov stoja za to, aby ostalo otvorené. Samozrejme, keď si veci nemôžete kúpiť v obchode, je možné ich doručiť.

"Počas prvej uzávery sme museli za tri dni a tri noci vymyslieť nové webové stránky," hovorí Cajot. Spokojní zákazníci oceňujú, že svoje knihy dostanú do niekoľkých hodín od objednania. Na tento účel slúži aj "nové logistické vybavenie - doručovací bicykel". "Prečo si knihy objednávať u medzinárodného on-line giganta, keď vám ich kníhkupectvo zo susedstva privezie v ten istý deň?" pýta sa kníhkupec.

Čo sa smie predávať a čo nie

Podobné otázky si musia klásť aj vlády. Malé obchody, ktoré boli často nútené zastaviť prevádzku, sú bližšie a bližšie ku krachu. A to je príležitosť pre reťazce supermarketov a obrie internetové spoločnosti, aby zabrali uvoľnené miesto na trhu. Niekoľko krajín preto podniklo kroky, ktoré majú zaistiť ochranu malých prevádzok pred gigantmi.

Jedným z takých krokov bola snaha zabrániť veľkým reťazcom, aby predávali tovar, na ktorý sa zameriavajú malí obchodníci. Takéto rozhodnutie však prináša komplikácie. Niektoré supermarkety úrady donútili, aby páskou oddelili časť tovarov.

"Knihy a časopisy sú povolené," vysvetľuje Harry Decraene, manažér jedného z obchodov reťazca Carrefour v Belgicku. "DVD, CD nosiče a hry nie sú povolené. Potreby na šitie sú povolené, papierníctvo je povolené, predávať sa môže záhradnícke náčinie. Hrnce a panvice, hračky a vianočná výzdoba sa nemôžu," vysvetľuje, akú sú nariadenia belgickej vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok