Tržby podnikov hrozivo klesli, samosprávam napísali otvorený list

TA3 SITA
13.11.2020 10:08

Od septembra klesli tržby podnikov v gastro sektore o 75 percent. Uviedli to zástupcovia platformy #StáleMámeChuť, ktorá zastrešuje podnikateľov v oblasti gastronómie. Pokles tržieb podľa nej súvisí so zákazom konzumácie jedál a nápojov v interiéroch hotelov, barov či reštaurácií.

Tržby podnikov hrozivo klesli, samosprávam napísali otvorený list
TASR/Pavol Zachar

Členovia platformy preto poslali otvorený list prezidentovi Únie miest Slovenska aj Združeniu miest a obcí Slovenska. Žiadajú v ňom, aby boli gastro prevádzkam znížené miestne poplatky za prevádzkovanie terasy na symbolickú sumu a znížená daň z nehnuteľnosti.

Podľa zástupcov platformy je situácia v prevádzkach s občerstvením alarmujúca. Celkovo 60 percent prevádzok s občerstvením uvádza, že ak nedostanú pomoc od štátu alebo úver, budú musieť svoj podnik zavrieť. Gastro podnikatelia uvádzajú, že počas prvej vlny pandémie prišli o približne 80 percent tržieb. Zároveň sa musia vysporiadať s vyššími daňami z nehnuteľnosti, ktoré od nového roku vzrástli od 25 do 180 percent v závislosti od lokality.

„Všetci podporujeme snahy, ktorých cieľom je minimalizovať šírenie ochorenia Covid-19 na Slovensku. Sme však presvedčení, že počas pandémie je nevyhnutné chrániť nielen ľudské životy, ale aj živobytia. Uvedomujeme si, že aj keď vládna prvá pomoc už bola schválená, pre veľkú časť podnikov v segmente gastronómie môže byť stále len ťažko dosiahnuteľná,“ uviedla platforma v tlačovej správe. Majitelia podnikov s občerstvením preto dodávajú, že pre úspešné zvládnutie pandemickej situácie bude potrebná aj pomoc zo strany samospráv.

Gastro podnikatelia uvádzajú, že počas prvej vlny pandémie prišli o približne 80 percent tržieb.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok