Čo robiť, keď vás koronavírus pripraví o čuch. Trénujte mozog

TA3 ČTK
13.11.2020 06:00

Jedným z najbežnejších symptómov ochorenia Covid-19 je okrem horúčky, suchého kašľa a únavy aj anosmia, čiže náhla strata schopnosti vnímať čuchové vnemy. V niektorých prípadoch môže symptóm pretrvať aj niekoľko mesiacov a čím dlhšie trvá, tým väčšou psychologickou záťažou sa stáva. Lekári preto odporúčajú "čuchový tréning". Píše o tom spravodajský server Worldcrunch.

Čo robiť, keď vás koronavírus pripraví o čuch. Trénujte mozog
SITA/AP (Ilustračná fotografia)

Špecifikum koronavírusu

Štúdie uvádzajú, že strata čuchu je charakteristická práve pre Covid-19. "Až doteraz nebol známy žiadny iný vírus, ktorý by mal takýto dopad na činnosť čuchu," povedal Hirac Gurden z Francúzskeho národného strediska pre vedecký výskum. "Pokiaľ niekto chytí chrípku, môže uňho anosmia vo vzácnych prípadoch pretrvávať dlhodobo, ale nikdy sa neobjaví cez noc," dodal.

Podľa dostupných údajov vo Francúzsku a v Belgicku trpia problémami s čuchom štyria z piatich nakazených koronavírusom. Ešte vyššie je toto číslo v USA, tvorí 86 percent. Sedemdesiat percent pacientov s Covid-19 sa zo straty čuchu vyliečilo zhruba mesiac po nákaze, ale najmenej osem percent pacientov, ktorí prišli o čuch počas prvej vlny infekcie, ho stále nezískalo späť. Navyše, sú obavy, že čuch stratili natrvalo.

Aj keď sa anosmia nezdá byť taká hendikepujúca ako niektoré iné symptómy Covidu-19, môže spôsobiť psychické problémy aj stratu chuti do jedla. Nedávne štúdie spojili stratu čuchu s "depresívnou náladou a úzkosťou" v omnoho vyššej miere ako ostatné symptómy pri ochorení Covid-19.

Presná príčina anosmie je stále predmetom štúdií, neurológovia na Harvardovej univerzite však zistili, že čuchové bunky v hornej časti nosnej dutiny sú obzvlášť náchylné k nákaze koronavírusom.

uch3_0a140371-5594-d128.jpg

Ani liečba, ani lieky

Leo Newhouse z nemocnice Beth Israel napísal do odborného periodika Harvard Health Publishing: "Naše zmysly - čuch, zrak, sluch, chuť a hmat - sú mosty, ktoré nás spájajú so svetom, v ktorom žijeme, so životom samotným. Vyraďte z prevádzky dva z piatich mostov a 40 percent nášho zmyslového vnímania bude preč. Zmysly dodávajú bohatosť a textúru každodennému životu. Sú spletené s našimi emóciami."

Na liečenie anosmie neexistuje zatiaľ žiadna špecifická liečba ani lieky. Je však možné vytrénovať mozog pacientov, aby sa urýchlilo zotavenie zo straty čuchu. Už pred pandémiou koronavírusu niektorí vedci uvádzali, že pacienti trpiaci stratou čuchu môžu trénovať schopnosť cítiť vône a pachy každodenného života. "Ak je niekto zvyknutý piť ráno kávu, potom by si mal natrénovať, že ju cíti. Bude sa na ňu dívať, sústrediť sa a zhlboka sa nadýchne," povedal Jérôme Lechien z novýn Les Echos.

Ako vyzerá cvičenie

Asociácia Anosmie.org ponúka zdarma reedukačný postup, ktorý vytvoril nemecký profesor Thommas Hummel, ktorý je hlavným bádateľom na tomto poli. Tréning pozostáva z dvoch denných sedení počas 12 týždňov. Počas sedení sa pacient snaží rozpoznať štyri až šesť vôní rôznych esenciálnych olejov ako mäta alebo citrónová tráva.

Podľa pokynov je dôležité, aby bol pacient počas cvičenia uvoľnený a nechal vôňu, aby sa mu sama pripomenula, nemá sa do toho nútiť. "Náš psychický stav má na čuchové vnímanie veľký vplyv," uvádza sa v pokynoch.

"Privoňať si dvakrát denne k piatim vôňam - raz po prebudení a raz pred spaním - mi prestalo pripadať ako tréninga stal sa z toho skôr rituál," napísala Leslie Jamisonová do časopisu Vogue po tom, ako stratila čuch pre Covid-19. Pacienti by na urýchlenie celého procesu mali jesť aj dostatok ovocia a zeleniny kvôli antioxidantom a vitamínu B, ktorý pomáha nervovej sústave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok