Svetový úspech? Žasol som, tvrdí Krajčí o dátach z megatestovania

TA3 TASR SITA
12.11.2020 15:23

Prvé dáta z plošného testovania podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího jednoznačne ukazujú, že išlo o enormne úspešný projekt, ktorý pomohol upraviť krivku nárastu nových prípadov.

Svetový úspech? Žasol som, tvrdí Krajčí o dátach z megatestovania
TASR/Pavel Neubauer

“Keď som sedel s analytikmi, ja som žasol,” uviedol s tým, že viac prezradí zajtra. Ak by nebolo plošného testovania, aktuálne by sme mali mať asi 4000 infikovaných denne. Táto informácia podľa neho pôjde “do celého sveta”. Krajčí uviedol, že hoci antigénne testy pôvodne vyvinuli na niečo iné, ukazujú sa veľmi úspešné aj pri plošnom nasadení.

Minister zdravotníctva vníma aktuálny vývoj epidemiologickej situácie pozitívne. "Perspektíva, pokiaľ by sme vydržali v tomto trende, je veľmi pozitívna, aj čo sa týka Vianoc," skonštatoval.

Odberové miesta by mohli podľa Krajčího od budúceho týždňa fungovať vo všetkých červených okresoch. Ako uviedol na tlačovej konferencii, v zelených okresoch už aktuálne funguje 47 odberných miest. Ministerstvo má podľa Krajčího vytvorenie takýchto miest dohodnuté so súkromnými poskytovateľmi, ktorých bude následne zazmluvňovať. Rezort však musí počkať, kým parlamentom schválenú novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia podpíše prezidentka Zuzana Čaputová.

Krajčí prezradil, že reprodukčné číslo vírusu je už na Slovensku pod hodnotou 1.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok