Šéf polície Gašpar: Podozrivý alkohol si dajte preveriť

TA3, TASR
17.9.2012 13:01

Ľudia, ktorí majú podozrenie, že majú zakúpený kontaminovaný alkohol, by mali jeho vzorky odovzdať na preverenie na úradoch štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Vyzvali na to prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

Šéf polície Gašpar: Podozrivý alkohol si dajte preveriť
SITA

Upozornil, že ak by ho naďalej ponúkali, môže im hroziť trestné stíhanie. Ďalej informoval, že budú zverejnené internetové stránky, kde ponúkali na predaj kontaminovaný alkohol.

Polícia na odhalenie závadného alkoholu podľa Gašpara prijala viacero opatrení. Urobila prehliadky pohostinstiev s nižším štandardom, na blšom trhu a na kontrolu alkoholu dovezeného z Českej republiky sa popri svojich bežných povinnostiach majú zamerať aj dopravní a poriadkoví policajti a to najmä v Trenčianskom a Trnavskom kraji. Na odhalení kontaminovaného alkoholu policajti spolupracujú s ministerstvom pôdohospodárstva aj s finančnou správu.

Okrem prešovského prípadu, keď sa na víkendovej oslave 50-tych narodenín otrávili metylalkoholom štyria ľudia, zatiaľ nie sú známe ďalšie prípady. Gašpar povedal, že o podozrivej zásielke 10 litrov domácej slivovice z Českej republiky informoval slovenskú políciu český vyšetrovateľ. Alkohol bol objednaný prostredníctvom internetu od predajcu, ktorého česká polícia označila ako rizikového. Slovenskí policajti navštívili oslávenca, ktorý alkohol objednal. Predajca mu vraj garantoval, že alkohol je v poriadku. Na oslave sa vypilo takmer všetko okrem 450 mililitrov, ktoré podľa Gašpara oslávenec odovzdal spolu so zoznamom osôb, ktoré sa oslavy zúčastnili. Policajti im okrem iného odporučili navštíviť lekára.

"Obsah metanolu bol stanovený na približne 25 percent objemových jednotiek, pričom pomer metanolu a etanolu bol 1:1," povedal Gašpar o výsledku expertízy z odovzdanej vzorky, ktorá podozrenie zo zvýšeného obsahu metanolu potvrdila. Polícia odobrala aj ďalšie dve vzorky zo spomínanej zásielky. Jednu v pohostinstve, v ktorom sa konala oslava, druhú od jedného zo zúčastnených. Výsledky zatiaľ nie sú známe. Rovnako sa ešte čaká aj výsledky zo vzorky, ktorú odobrali v košickom pohostinstve z otvoreného balenia liehu bez kontrolnej známky. Lieh bol vyrobený v Českej republike.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal zatiaľ 21 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila 23 ľudí.

Záznam z tlačovej besedy policajného prezidenta

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok