Bez objednávok zatvárajú. Koronakríza ohrozuje ďalšie povolanie

TA3 TASR
12.11.2020 10:33

Pretrvávajúca koronakríza spôsobuje vážne existenčné problémy už aj zubným technikom. Viacerí z nich už boli nútení zatvoriť svoje prevádzky, pretože v poslednom čase zaznamenali pokles protetických prác v priemere aj o dve tretiny.

Vedenie Slovenskej komory zubných technikov vyzýva zdravotné poisťovne, aby aspoň počas koronakrízy zvýšili platby za zubné náhrady a pomohli tak udržať pohotovostný režim zubnej techniky na Slovensku.

Prevažná väčšina zubných technikov pre epidémiu COVID-19 na Slovensku zatvorila svoje prevádzky a zvažujú tak spraviť aj ďalší zubní technici, nakoľko nové objednávky od zubných lekárov takmer neprichádzajú. "Naši zubní technici mohli žiadať len podporu, ktorá im nepokryje ani odvody do poisťovní," konštatovala prezidentka komory Hana Dohálová. Na Slovensku zostali otvorení podľa nej už len niektorí zubní technici pre priateľské vzťahy so zubnými lekármi.

Slovenská komora zubných technikov sa snaží koordinovať zubných technikov tak, aby aspoň v každom okrese na Slovensku bola otvorená minimálne jedna prevádzka zubného technika. Prevádzka zubnej techniky počas koronakrízy nie je podľa Dohálovej vôbec jednoduchá, nakoľko zubní technici sú vystavení rizikám. Pracujú s odtlačkami zubov a so zubnými náhradami, ktoré boli v ústnej dutine pacienta a môžu byť nosičmi koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok