Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Z biomasy bol vyvinutý plast s doteraz najvyššou tepelnou odolnosťou

Z biomasy bol vyvinutý plast s doteraz najvyššou tepelnou odolnosťou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonskí vedci vyrobili plast s najvyššou tepelnou odolnosťou, aká bola kedy zaznamenaná, a to dokonca pomocou stavebných prvkov z prírodných materiálov. Tento plast získaný z biomasy sľubuje v niektorých aspektoch nielen vyšší výkon ako bežné plasty, ale otvára cestu k ekologickejšej výrobe tohto všadeprítomného materiálu.

Väčšina plastov, ktoré sú v súčasnosti v obehu, sú syntetické a pochádzajú z ropy, plynu a z uhlia. No existuje aj alternatíva vo forme takzvaných bioplastov, ktoré sú vyrábané z biomasy, ako sú rastliny. Výroba bioplastov by mohla nielen znížiť našu závislosť na fosílnych palivách (ktoré sa musia najskôr energeticky náročne spracovať), ale môže tiež viesť k materiálom, ktoré sú pre oveľa priaznivejšie pre životné prostredie, keďže ich biologické odbúravanie trvá len zlomok času.

Problém však je, že bioplasty nemajú rovnaké vlastnosti ako osvedčené plasty z ropy. Ich slabinou je napríklad sila a pružnosť, no nová štúdia sa zamerala najmä na jednu charakteristiku, ktorou je stabilita pri vysokých teplotách. Tím pozostávajúci z vedcov z Japonského inštitútu pre pokročilú vedu a technológie, v spolupráci s kolegami z Tokijskej univerzity, hľadal zložky pre nový bioplast z procesu sulfátovej buničiny, ktorá premieňa drevo na buničinu, a vznikajú dve aromatické molekuly známe pod označením AHBA a ABA.

Tieto molekuly boli následne skombinované s rekombinantnými mikroorganizmami, spolu s ďalšími chemikáliami a boli prevedené na polyméry. Tie boli potom spracované na termorezistentný film. Konečným produktom bol ľahký organický plast vyrobený bez ťažkých anorganických plnív, ktorý sa vyznačuje najvyššou tepelnou odolnosťou zo všetkých doteraz zaznamenaných plastov, schopný vytrvať pri teplotách nad 740 ° C.

Tím verí, že táto technika sa bude dať prispôsobiť aj na zlepšenie vlastností iných typov plastov. Tvrdia, že tento inovatívny makromolekulárny dizajn zvyšuje tepelnú odolnosť a bude ho možné aplikovať na výrobu ľahkých materiálov, pričom sa očakáva, že prispeje k rozvoju udržateľnejšej spoločnosti.

Ilustračné foto (Zdroj: Pixabay).