Záchranári pátrajú na Mont Blancu po nezvestnom slovenskom horolezcovi

TA3, TASR
17.9.2012 11:26

Od stredy 12. septembra je nezvestný 25-ročný slovenský horolezec z Považskej Bystrice. Naposledy sa ozval priateľom na Slovensku v stredu po tom, ako sa dostal do problémov počas výstupu na najvyšší vrch Európy Mont Blanc v Savojských Alpách na francúzsko-talianskych hraniciach.

Podľa horolezcov je nádej na jeho prežitie minimálna.

Podľa Ladislava Makaya z Horolezeckého klubu Manín Považská Bystrica slovenský horolezec telefonoval v stredu večer priateľom do rodnej Považskej Bystrice a informoval ich, že je na tom v skalnej stene tak zle, že si bude volať vrtuľník. "V stredu večer už vrtuľník údajne nevzlietol, vo štvrtok a v piatok bol stokilometrový vietor, takže sa lietať nedalo. V sobotu ho vo Frenejských pilieroch hľadalo asi 30 talianskych horských záchranárov, na mieste odkiaľ sa ohlásil v stredu, našli iba lano," priniesol sprostredkované informácie od talianskych záchranárov Makay.

Doplnil, že nezvestný bol výborný horolezec, bývalý člen slovenskej lezeckej reprezentácie. Sólové lezenie v takých náročných podmienkach by si podľa neho každý horolezec nedovolil, Považskobystričan však mal zlezené ťažké cesty a bol podľa neho lezeckou extratriedou. "Údajne nemal ani spací vak, nádej na prežitie v takých podmienkach je minimálna. Nádej však zomiera posledná. Protichodné sú aj informácie od talianskych záchranárov. Z konzulátu vraj najskôr rodinu informovali, že zahynul pri páde do skalnej trhliny, následne informáciu dementovali a vyhlásili ho za nezvestného," doplnil Makay.


Podľa hovorcu Ministerstva zahraničných vecí SR Borisa Gandela je informácia o smrti a jej následné dementovanie zo strany konzulátu nepravdivá. "Náš zastupiteľský úrad v Ríme bol o prípade informovaný 15. septembra prostredníctvom Guardia di Finanza - pohraničnej záchrannej služby v talianskom Entreves s tým, že slovenský horolezec je nezvestný od 12. septembra, keď sa dostal do vážnych ťažkostí pri zdolávaní vrchu Mont Blanc. Okamžitá záchranná akcia naďalej pokračuje a naše zastupiteľstvo je v kontakte so záchranármi aj rodinou nezvestného mladého muža," informoval Gandel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok