Česi dokončujú dokument o odvolanom arcibiskupovi Bezákovi

TASR
17.9.2012 11:18

Dokument Českej televízie o bývalom trnavskom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi je v záverečnom štádiu výroby a koncom roka by sa mal dostať do vysielania. Štáb brnianskeho štúdia ČT ho pripravoval od začiatku roka 2012 a jeho režisér Petr Minařík mu dal názov Arcibiskup s ľudskou tvárou.

Česi dokončujú dokument o odvolanom arcibiskupovi Bezákovi
TASR

Ambíciou filmárov, ktorí koncom zimy niekoľko týždňov Bezáka sprevádzali počas jeho pracovných povinností i v čase voľna, bolo predstaviť ho ako osobnosť, ktorá oslovuje svojím prístupom a otvorenosťou. Život však napísal pre dokument iný scenár ako filmári pôvodne predpokladali.

"Z plánovanej polhodiny sa napokon stal hodinový dokument," povedal dnes pre TASR Minařík. Úlohu v tom zohral i fakt odvolania Bezáka z jeho úradu pred letnými prázdninami. "Nemohli sme túto nečakanú skutočnosť opomenúť a pokúšame sa sprostredkovať možnosti a dôvody jeho nedobrovoľného odchodu z postu," dodal Minařík.

Primárne to však je, ako dodal, film o osobnosti Róberta Bezáka, ktorý je pre tvorcov stále fascinujúcou autoritou, bez ohľadu na "dramatický" vývoj udalostí. "Chceme, aby to bol film, ktorý predstaví arcibiskupa ako mimoriadnu individualitu nielen v slovenskom, ale dovolím si tvrdiť, že aj európskom kontexte," doplnil režisér dokumentu.

Minařík už v počiatočných štádiách filmovania pre TASR ocenil, ako dnes už bývalý trnavský arcibiskup "dokáže vyjadriť veci odvážne a hlavne otvorene, to nie každý na Slovensku či v Čechách vie". Českí filmári s ním strávili chvíle napríklad počas omše v kostole, na arcibiskupskom úrade, v Trnave na káve v kaviarni, počas požehnania mladých vín trnavských vinárov i na ceste vlakom z Popradu do Osvienčimu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok