Japonské spoločnosti v Číne prerušili prácu pre protijaponské nepokoje

TA3
17.9.2012 09:55

Japonský výrobca elektroniky Canon dnes a v utorok pozastavil výrobu v troch zo svojich štyroch prevádzok v Číne z dôvodu mohutných protijaponských protestov. Oznámili to japonské médiá.

Japonské spoločnosti v Číne prerušili prácu pre protijaponské nepokoje
SITA

Canon zastavil výrobné linky v továrňach vyrábajúcich laserové tlačiarne a digitálne fotoaparáty v meste Kuang-tung, ako aj prevádzke vyrábajúcej kopírkyd v Ťiang-su.

Japonský minister zahraničných vecí Koičiro Gemba dnes po stretnutí s ministrom obrany USA Leonom Panettom v Tokiu na novinársku otázku odpovedal, že podľa názoru oboch krajín sa sporných ostrovov týka japonsko-americká bezpečnostná zmluva. Ďalej vyjadril poľutovanie z nebývalej eskalácie antijaponských demonštrácií a vyzval čínsku vládu, aby prijala príslušné opatrenia. "Dôležitou vecou vo vzťahoch medzi Čínou a Japonskom je, aby sa zabránilo nedorozumeniu a pochybeniam," dodal Gemba.

Cez víkend sa protijaponské protesty konali v 85 čínskych mestách. Japonské školy v Pekingu a Kantone (Kuang-čou) boli dočasne zatvorené na najmenej dva dni. Demonštranti zaútočili na tri továrne firmy Panasonic, ktorých zamestnanci dostali dnes a v utorok dovolenku. Podobné rozhodnutie prijala spoločnosť Canon pre svoju prevádzku v provincii Kuang-tung. Mnoho japonských supermarketov a obchodných domov malo cez víkend zatvorené.

Informácie o zranených z radov japonských občanov zatiaľ neboli hlásené. Niektoré japonské rodiny žijúce v Číne sa však dočasne vrátili do Japonska.


Napätie sa zvýšilo v apríli, keď nacionalistický guvernér Tokia Šintaró Išihara predstavil zámer mesta odkúpiť tri z piatich ostrovov vo Východočínskom mori, aby to nemohla urobiť tretia strana. V japončine sa nazývajú Senkaku a v čínštine Tiao-jü a sú dlhodobo zdrojom napätia v regióne. Nárokujú si na ne Japonsko, Čína i Taiwan.


Antijaponské demonštrácie eskalovali po tom, čo médiá oznámili, že japonská vláda minulý týždeň v utorok ostrovy odkúpila. Čína to považuje za hrubé porušenie suverenity svojho územia.

Japonsko tvrdí, že ostrovy mu patria od roku 1895,  Peking poukazuje na to, že na japonských mapách z rokov 1783 a 1785 sú označené ako čínske územie. Po druhej svetovej vojne boli ostrovy pod kontrolou USA a Japonsku ich vrátili v roku 1972. Japonsko sa domnieva, že Čína a Taiwan sa o ostrovy začali zaujímať v 70. rokoch 20. storočia, keď sa zistilo, že v oblasti sa nachádza veľa ložísk nerastných surovín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok