Zisťovali, aké obavy máme z vírusu. Voliči jednej zo strán sú iní

TA3 SITA
10.11.2020 11:49

Pandémiou koronavírusu sa cíti byť veľmi ohrozených viac ako 35 percent Slovákov. Miera obáv sa tak dostala na úroveň tej, ktorú ukázali prieskumy na začiatku pandémie. Vyplýva to z najnovších výsledkov prieskumu Ako sa máte, Slovensko?

Zisťovali, aké obavy máme z vírusu. Voliči jednej zo strán sú iní
TASR/Jakub Kotian

Ako rešpektujeme opatrenia?

Podobne ako na jar, aj teraz sa cítia ohrozené viac ženy. Väčšie obavy pomenovali aj respondenti, ktorí považujú svoju pracovnú pozíciu za ohrozenú a tiež tí, ktorých domácnosť má problém vystačiť si s príjmom. Výrazne menšie obavy z epidémie vyjadrovali voliči strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko.

Opatrenia vlády podľa prieskumu dôkladne dodržiava 72 percent opýtaných. Miera ich rešpektovania súvisí s pocitom ohrozenia z koronavírusu – respondenti, ktorí vyjadrovali z koronavírusu väčšie obavy, deklarovali aj vyššiu mieru dodržiavania opatrení.

Obavy narastajú

„V situácii vysokých obáv zo šírenia epidémie sa zdá, že ľudia na Slovensku sú naďalej ochotní dodržiavať opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu. Najslabším článkom dodržiavania opatrení sú prívrženci politickej strany ĽSNS, ľudia, ktorí nedôverujú vláde a nesúhlasia s jej postupom pri riešení epidémie. Sú nimi aj muži, ktorí opakovane vychádzajú ako menej opatrní v porovnaní so ženami. Aj v týchto najmenej opatrných skupinách však prevládajú respondenti, ktorí deklarujú dodržiavanie opatrení. Poukazuje to na naďalej vysokú ochotu dodržiavania opatrení, špeciálne v situácii rekordných prírastkov nakazených a rastúcich obáv,“ konštatoval Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Prieskum iniciovali prieskumná spoločnosť Mnforce, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom SAV a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV. Jeho najnovšia časť sa uskutočnila od 29. októbra do 4. novembra na vzorke tisíc respondentov. Ide o kontinuálny prieskum, pričom doteraz sa zrealizovali rozsiahle zisťovania v marci, apríli, máji, septembri a v novembri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok