Hrozí zneužitie armády? Fico kritizuje prezidentku za nečinnosť

TA3 TASR SITA
10.11.2020 10:07

Necháva vládu, aby si robila, čo chce? Šéf Smeru-SD obvinil prezidentku Zuzanu Čaputovú, že ignorovala údajné protiústavné nasadenie tisícok vojakov pri testovaní. Môžeme vraj očakávať, že armádu v budúcnosti vláda použije na “iné, podstatne horšie” účely.

Hrozí zneužitie armády? Fico kritizuje prezidentku za nečinnosť
SITA/Branislav Bibel

Fico vyzval na ostražitosť a dodržiavanie najmä ústavných zákonov počas núdzového stavu. “Je mi veľmi ľúto, ale musím konštatovať, že pani prezidentka hrubým spôsobom odignorovala Ústavu SR. Už som jej raz napísal a povedal som, že nasadenie deväť a pol tisíc vojakov pri testovaní bolo v rozpore s ústavou, lebo takéto nasadenie môže urobiť len prezidentka a nemôže o ňom rozhodnúť len vláda Slovenskej republiky. Pani prezidentka mi odpísala a jej spolupracovníci v liste odcitovali všelijaké paragrafy, ale ani jeden z nich sa nedotýka núdzového stavu a nasadzovania vojakov v takýchto situáciách,“ skonštatoval Fico.

Podľa expremiéra je nespochybniteľné, že o nasadení vojakov mohla rozhodnúť iba prezidentka vojenským rozkazom a na základe návrhu vlády. “Prosím neignorujte ústavu a nenechajte vládu Igora Matoviča, ktorá je podozrivá z rôzneho porušovania ľudských práv, aby si robila, čo chcela,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok