Infikovaný ukrajinský prezident má nápad, ako brzdiť pandémiu

TA3 TASR
10.11.2020 09:44

Na Ukrajine za posledných 24 hodín zaznamenali 10 842 nových potvrdených prípadov nákazy. Na svojom konte na sociálnej sieti Facebook o tom informoval minister zdravotníctva Maksym Stepanov s tým, že urobili 68 962 testov.

Infikovaný ukrajinský prezident má nápad, ako brzdiť pandémiu
SITA/AP

Chcú sa vyhnúť tvrdému lockdownu

Koronavírusom sa nakazil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je v karanténe a pracuje z domu. V pondelok takto absolvoval zasadnutie vlády, na ktorom sa hovorilo o opatreniach v boji proti koronavírusu a príprave zdravotníckych zariadení na prijatie ďalších pacientov.

Zelenskyj uviedol, že krátkodobé obmedzenie pohybu a aktivít ľudí počas víkendov by Ukrajine mohlo pomôcť vyhnúť sa "tvrdému" lockdownu a umožnilo by pripraviť potrebný počet nemocničných lôžok. Tento návrh aj minister zdravotníctva.

Zvýšenie počtu lôžok v nemocniciach, nosenie rúšok a dočasné víkendové lockdowny by podľa neho mohli mať na epidemiologickú situáciu pozitívny vplyv. "Náš scenár na riešenie situácie v zimnom období nebude ani zďaleka najprísnejší," uviedol Zelenskyj.

Posilnenie nemocníc

Podľa prezidentskej kancelárie je cieľom vytvoriť v nemocniciach v priebehu niekoľkých týždňov ďalších 100 000 lôžok. Vláda pokračuje aj vo zvyšovaní testovacích kapacít a dodatočne kupuje testy na protilátky - už ich kúpila tri milióny za miliardu hrivien (30 miliónov eur), dodala agentúra Unkrinform. Minister zdravotníctva Maksym Stepanov zároveň informoval o nákupe ďalších kyslíkových koncentrátorov určených na výrobu vysoko koncentrovaného (90-95-percentného) kyslíka. Licencie na výrobu takéhoto kyslíka dostalo ďalších 16 firiem, dodal Stepanov.

Tajomník Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Oleksij Danilov na rokovaní informoval, že počet obyvateľov Ukrajiny, ktorí nosia rúško, "citeľne rastie, pretože majú väčšiu zodpovednosť za dodržiavanie protiepidemických opatrení".

Medzi novozistenými nakazenými je aj 410 detí a 445 zdravotníckych pracovníkov. Zaznamenali 191 ďalších úmrtí. Do nemocníc prijali ďalších 1252 chorých. Lekári hlásia aj 5514 nových vyliečených. Za celé obdobie pandémie sa na Ukrajine z nákazy vyliečilo 214 657 pacientov, 8756 ľudí zomrelo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok