Africký mor sa ďalej šíri, našli ho už v deviatom okrese

TA3 SITA
10.11.2020 09:24

Počas šestnástich mesiacov prítomnosti afrického moru ošípaných na území Slovenska sa nákaza rozšírila v poradí už do deviateho okresu. K okresom Trebišov, Michalovce, Košice - okolie, Košice - mesto, Rožňava, Rimavská Sobota, Vranov nad Topľou a Prešov pribudol okres Bardejov.

Africký mor sa ďalej šíri, našli ho už v deviatom okrese
TASR/František Iván ilustračné

Celkovo za toto obdobie na Slovensku agrorezort eviduje už 342 prípadov AMO u diviačej zveri a 28 ohnísk u domácich ošípaných. Informoval o tom hovorca agrorezortu Daniel Hrežík.

Dňa 4. novembra 2020 bol Národným referenčným laboratóriom vo Zvolene potvrdený pozitívny výsledok na AMO u dvoch diviakov na území katastra obce Nižné Raslavice v Bardejovskom okrese. Ide o prvé potvrdenia výskytu nákazy v danej oblasti. Príslušná Regionálna veterinárna a potravinová správa Bardejov vydá pre vymedzené poľovné revíry opatrenia v zmysle platnej legislatívy EÚ a SR, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy resp. zabezpečiť jej spomalenie.

Výskyt AMO v susedných štátoch sa podľa agrorezortu zhoršuje, preto reálna hrozba ďalších nálezov zďaleka nezanikla a nezanikne najmä vtedy, ak sa všetci, od drobnochovateľov, cez chovateľov, poľovníkov, až po bežných občanov, nebudú správať zodpovedne a nebudú rešpektovať veterinárne opatrenia. Dôležitá je aj manipulácia s krmovinami, od pokosenej kukurice až po slamu, ktorá môže byť infikovaná. Najviac prípadov v okolitých štátoch je v Maďarsku – cez 3 600 a viac ako 3 500 v Poľsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok