Volila Trumpa, už nie je moja matka. USA zostali rozpoltené

TA3 ČTK
10.11.2020 06:00

Celý život volila demokratov a keď svojmu synovi v lete oznámila, že sa rozhodla dať svoj hlas Donaldovi Trumpovi, prerušil s ňou kontakt. Podobných rodinných sporov a konfliktov medzi priateľmi je v USA kvôli Trumpovi oveľa viac a bude ťažké ich zahladiť, hoci po prehre opúšťa Biely dom.

Volila Trumpa, už nie je moja matka. USA zostali rozpoltené
SITA/AP

Znepriatelené tábory

"Výslovne mi povedal: Už nie si mojou matkou, pretože volíš Trumpa," hovorí 41-ročná opatrovateľka Mayra Gomezová z Milwaukee vo Wisconsine. Jej posledný rozhovor so synom bol vraj taký ostrý, že si nie je istá, že sa zmieria, hoci Trump prehral. "Napáchali sa škody. V mysliach ľudí je Trump monštrum. Je to smutné. Sú ľudia, ktorí so mnou prestali komunikovať a nie som si istá, že sa to zmení," konštatuje Gomezová, ktorá oceňovala Trumpov boj proti nelegálnej migrácii a zvládanie ekonomiky.

Agentúra Reuters hovorila s americkými voličmi z tábora republikánov aj demokratov. Len málo z nich sa nazdáva, že osobné vzťahy, ktoré narušili konflikty okolo Trumpa, sa urovnajú. Podľa väčšiny nie je cesty späť. Trump za štyri roky v prezidentskom úrade vyvolal silné emócie u svojich zástancov aj odporcov. Mnoho fanúšikov chváli jeho imigračnú politiku, menovanie konzervatívnych sudcov do najvyššieho súdu, nedodržiavanie zvyklostí či ostrú rétoriku, ktorú označujú za úprimnosť.

Demokrati a ďalší kritici považujú bývalého realitného developera a hviezdu reality show za ohrozenie americkej demokracie, notorického klamára a rasistu, ktorý nezvládol pandémiu, ktorá si v USA vyžiadala cez 230 000 obetí. Trump s takouto charakteristikou svojej osoby nesúhlasí.

Viac sporov s rodičmi než s partnermi

V celonárodných predvolebných prieskumoch Trump za svojím demokratickým sokom Joeom Bidenom zaostával a ľudia sa postupne začali pýtať, čo bude po jeho prehre. "Bohužiaľ, nemyslím si, že zahojenie spoločnosti bude také jednoduché, ako výmena prezidenta," uvažuje Jaime Saalová, psychoterapeutka pôsobiaca v Rochester Hill v Michigane. "Vyžaduje to čas a snahu na oboch stranách," uviedla. Napätie v osobných vzťahoch podľa Saalovej vzrástlo vplyvom politických, zdravotných a spoločenských problémov, ktorým USA čelia. U klientov si všimla, že spory o politike bývajú častejšie dôvodom sporov medzi súrodencami a rodičmi než medzi partnermi. 

Podľa augustového prieskumu Pew Research Center skoro 80 percent zástancov Trumpa a Bidena uviedlo, že má málo či žiadnych priateľov, ktorí by podporovali iného kandidáta, než oni sami. Polarizácia medzi voličmi republikánov a demokratov bola podľa iného prieskumu rekordná. Až 89 percent respondentov zo skupiny republikánskych voličov hodnotilo pôsobenie Trumpa pozitívne. Naproti tomu, spomedzi demkratických voličov si len sedem percent myslelo, že prezident robí dobrú prácu.

Víťazom prezidentských volieb v USA sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikandidáta Trumpa.

Zmierenie v nedohľadne

"Myslím si, že z Trumpovho odkazu sa budeme spamätávať ešte dlho," uvažuje 77-ročná Gayle McCormicková, ktorá sa od svojho 81-ročného manžela Williama odlúčila po tom, čo v roku 2016 volil Trumpa. S manželom sa stále vídajú, ona však žije vo Vancouveri, on na Aljaške. Dve z jej vnúčat sa s ňou nerozprávajú, pretože volila Hillary Clintonovú. Odcudzila sa aj ďalším príbuzným a priateľom, ktorí fandia Trumpovi.

Volička demokratov, 49-ročná Rosanna Guadagnová hovorí, že ju zavrhol brat, keď pred 4 rokmi odmietla voliť Trumpa. Jej brat žije v rovnakom meste ako ich matka. Keď zomrela, Rosannin brat si to nechal pre seba. "Bola som vylúčená zo všetkého, bolo to zdrvujúce," hovorí. Rosanna Guadagnová je psychologičkou na Stanfordovej univerzite. Netuší, či sa s bratom zmieria.

Tlmočníčka Sarah Guthová žije v Denvere v Colorade. Má 39 rokov a prerušila kontakt s mnohými priateľmi, ktorí volili Trumpa. Nedokázala sa zmieriť s tým, že obhajujú oddeľovanie detí migrantov od ich rodičov na hranici s Mexikom. Vadia jej aj videá, kde sa Trump chválil, že obťažuje ženy. S otcom, ktorý podporuje Trumpa, nehovorila niekoľko mesiacov. Potom sa síce začali rozprávať, ale politike sa vyhýbajú.

Problém politického sektárstva

Dave Wallace má 65 rokov, fandí Trumpovi a má optimistickejší pohľad na vývoj vzťahov. Bývalý obchodník s ropou, ktorý je už na dôchodku a žije v Pensylvánii, sa pohádal so synom a nevestou. "Nenávisť k Trumpovi medzi demokratmi ma udivuje," priznáva Wallace. "Myslím, že to je jednoducho Trump, vzbudzuje v ľuďoch emócie. Verím, že sa miera nervozity zníži, až budeme mať zase normálneho politika, ktorý ľudí takto nevytáča," zhodnotil.

Profesor psychológie na Newyorskej univerzite Jay J. Van Bavel uviedol, že "politické sektárstvo" sa stalo nielen kmeňovým, ale aj morálnym. "Ľudia nie sú ochotní robiť kompromisy, keďže Trump je jednou z najviac polarizujúcich postáv v americkej histórii, ak ide o základné hodnoty," uviedol.

Barmanka Jacquelyn Hammondová z Ashevillu v Severnej Karolíne má 47 rokov. So svojou matkou, ktorá podporuje Trumpa, prestala hovoriť a navádza k tomu aj svojho syna. Hovorí, že by spor rada urovnala, ale bude to ťažké aj po Trumpovej prehre.

Bonnie Coughlinová má 65 rokov a väčšinu života volila republikánov. V roku 2016 sa však rozhodla podporiť kandidáta tretej strany a tentokrát volila Bidena. Dokonca usporiadala menšiu akciu na jeho podporu. Svoju rodinu má stále rada, ale kedže všetci sú konzervatívni a nábožensky orientovaní republikáni, jej vzťah s nimi sa zhoršil. "Pozerám sa na nich inak, keďže dobrovoľne podporujú niekoho, kto je bezcitný a za žiadnych okolností nikomu neprejavuje empatiu," povedala. S výhrou Bidena sa podľa nej jej rodina nezmieri.

Nadstranícka skupina Center for Presidential Transition pozostávajúca zo zástupcov troch predchádzajúcich administratív USA, ktorá si dala za úlohu pomáhať pri zmene vlády po voľbách, vyzvala Trumpa, aby okamžite začal proces prípravy na odovzdanie moci svojmu nástupcovi Bidenovi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok